Що посадити в січні на розсаду - список / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Коли на вулиці настає зимова прохолода, садівники часто вирощують овочі та зелень будинку, адже підвіконня - ідеальні інкубатори для майбутнього врожаю. Використання лотків або горщиків, розташованих під сяйвом штучного світла, що імітує живильні сонячні промені, не тільки подовжує період вирощування, але й гарантує, що саджанці будуть міцними та готовими до пересадки у відкритий сад, коли відступлять морози. Записуйте, що сіяти в січні 2024 року і як, а також де взяти безкоштовне насіння.

Що можна посадити на розсаду в січні - список

З того, що можна посадити в січні на розсаду, експерт з садівництва виділяє три продукти - цибулю, часник і перець. Також він докладно розповідає, як саме вирощувати такі культури, щоб навесні отримати чудовий результат.

  • Часник

Січень - останній шанс виростити зубчики часнику в землі, оскільки цьому овочу дійсно потрібен період холоду, щоб він почав рости. 

Відео дня

Підготуйте грунт, додавши велику кількість якісного компосту задовго до посадки. Виберіть місце, яке отримує оптимальну кількість сонячного світла протягом дня, і віддайте перевагу хорошому дренажу.

Розділіть цибулини на окремі зубчики, зберігаючи шкірку неушкодженою. Посадіть часник на глибину приблизно 3-4 см кореневою стороною вниз, а загостреним кінцем вгору. Відстань між зубчиками має становити 15 см.

Забезпечте часник достатньою кількістю води протягом вегетаційного періоду, але повністю припиніть полив в останні тижні. Своєчасно знищуйте будь-які бур'яни. Починаючи з лютого, кожні шість тижнів обробляйте часник сульфатом калію, щоб він отримував усі необхідні поживні речовини для стійкого росту.

Збір врожаю занадто рано може призвести до пропуску останнього сплеску росту, а занадто довге очікування може призвести до загнивання цибулин у ґрунті. Коли часник перекинеться, а листя стане коричневим, пора збирати урожай.

За такою ж технологією можна вирощувати і цибулю - вона відразу ж вкорениться, дасть листя і буде успішно рости в піддоні, поки її не висадять в березні/квітні.

  • Перець

Насіння перцю можна пророщувати в будь-якому теплому місці (вище 21°C), а для того щоб вони добре росли взимку, придбайте світлодіодні лампи для вирощування - так у вас буде гарантія, що рослини не будуть занадто слабкими через відсутність сонячного світла.

Однією з основних проблем, які можуть виникнути з насінням, є те, що їх можна поливати занадто багато або занадто мало. Важливо ретельно регулювати кількість води, одержувану розсадою. Завжди поливайте знизу і враховуйте рівень вологості вдома.

Обов'язково посадіть перець у горщик, перш ніж він переросте його, оскільки це може вплинути на його ріст. Тримайте рослини перцю в приміщенні до тих пір, поки нічна температура не досягне хоча б 12°C - потім можна пересаджувати в землю.

  • Перець чилі

Наповніть лоток для насіння або горщики діаметром 10 см вологим насіннєвим компостом і вирівняйте поверхню. На верхній шар посійте насіння і злегка присипте їх дрібною присипкою вермикуліту або компосту. Накрийте лотки з насінням поліетиленом і поставте їх на сонячне підвіконня або в теплу сушарку.

Зазвичай проростання відбувається протягом 7-10 днів. Як тільки це станеться, перенесіть розсаду на тепле сонячне підвіконня або в опалювальну саморобну теплицю. Підтримуйте рівномірну вологість компосту, намагаючись не допустити його надмірного зволоження. Пересаджуйте їх на відкритому повітрі з середини травня.

Вас також можуть зацікавити новини: