Як сіяти селеру на розсаду / depositphotos.com

Ароматну і улюблену багатьма селеру можна виростити самому, й не лише листову, але й черешкову та кореневу. Але її треба посадити через розсаду. Розповідаємо, як і коли садити селеру на розсаду, яке насіння краще взяти та коли висаджувати розсаду селери в грунт. 

Раніше ми розповідали, коли потрібно сіяти на розсаду баклажани.

Як вибрати насіння селери

Селера буває трьох видів - коренева, листова і черешкова. Коренева селера - це коренеплід, листову вирощують заради листя, а черешкову - щоб отримати стебло. Сіяти і вирощувати їх потрібно однаково, відрізняються тільки терміни дозрівання. Наприклад, рання селера дає урожай через 120-150 днів, середньостигла - через 150-180 днів, пізня - через 180-200 днів.

Відео дня

Купуючи насіння, беріть те, що "свіжіше" - зійде краще. Також досвідчені городники радять брати насіння гібридів селери - вони більш стійкі до хвороб, шкідників і погоди. Зазвичай на упаковці їх маркують F1. 

Коли садити селеру на розсаду

Коли сіяти кореневу селеру на розсаду, а коли черешкову і листову? Кореневу селеру сіють, починаючи в кінці січня - початку березня, а черешкову і листову - з середини лютого і до середини березня. Тут потрібно врахувати один момент: від появи сходів до збору врожаю селери проходить від 120 до 180 днів (4-6 місяців) в залежності від сорту. 

Як сіяти селеру на розсаду

Перед посівом потрібно підготувати насіння селери, грунт і знайти відповідні ємності.

  • Насіння селери потрібно попередньо замочити в 1%-ному розчині марганцівки (колір повинен бути світло рожевим) на 45 хвилин - так ми його знезаражуємо. Потім насіння потрібно просушити.  
  • Грунт можна купити універсальний, який підходить для розсади. Можна підготувати його і самостійно: взяти компост, торф і пісок в пропорціях 2:2:1. Перед посадкою грунт потрібно зволожити.
  • Для посіву підійдуть контейнери висотою 7-10 см з дренажними отворами. 

Сіяти селеру просто: потрібно рівномірно розподілити насіння по поверхні грунту. Присипати зверху землею не потрібно - затягніть контейнер зверху харчовою плівкою або пакетом, щоб створити ефект парника. Поставте ємність в тепле місце, де температура буде +25ºС.

Як доглядати за розсадою селери 

Сходи селери з'являються через 1-3 тижні. Тоді потрібно буде зняти укриття і поставити його в більш прохолодне, але добре освітлене місце +18-20ºС. Паросткам селери потрібно не менше 12 годин світла на добу - якщо розсада селери витягнулася, це може означати, що їй не вистачає світла.

Поливати сходи потрібно в міру підсихання грунту і дуже акуратно між паростками, щоб не пошкодити їх. Чим старша селера, тим частіше її потрібно буде поливати. 

Пікірувати (пересаджувати) селеру можна через 1,5-2 місяці. Для цього підійдуть пластикові стаканчики з дренажними отворами. З розсади потрібно буде акуратно вибрати найбільш міцні паростки і пересадити їх - по 1 в стаканчик. Потім розсаду потрібно полити.

Коли висаджувати розсаду селери в грунт

За тиждень до висадки у відкритий грунт розсаду потрібно буде загартувати: виносити її на 2 години на балкон або на веранду, і кожен день збільшувати цей час на 2 години. 

Пересаджувати розсаду селери можна, коли саджанці будуть 10-15 см заввишки і у них буде 5-6 пар справжніх листочків - робити це потрібно десь в середині травня. Втім, краще все-таки орієнтуватися по погоді - грунт на цей час повинен прогрітися до +10ºС. 

Вас також можуть зацікавити новини: