УНІАН допоможе вибрати, що краще посадити у тіні / фото ua.depositphotos.com

Далеко не всі рослини та культури здатні обходитися без сонячного світла. Підійти відповідально до вибору, що посадити в тіні на тій чи іншій ділянці, дуже важливо.

Раніше УНІАН писав, як використовувати марганцівку в городі. Сьогодні ми розповімо, що можна посадити в тіні на городі, біля під'їзду або вздовж паркану.

Що посадити в тіні - поради

Якщо мова йде про ділянку біля приватного будинку, то найкраще для посадки вибрати овочі, які не вимагають багато сонця для дозрівання.

Відео дня

Якщо ж ви вибираєте, що посадити біля під'їзду в тіні, то це можуть бути:

  • чагарники, кущі (дівочий виноград, плющ, клематис, декоративна сосна, ялиця, спірея, клен, рододендрони);
  • квіти, декоративні рослини (крокус, пролісок, конвалія, запашна фіалка, тіарелла, мускарі, нарцис, братки, півонії, іриси).

Під час вибору обов'язково враховуйте те, як рослини переносять тривалу відсутність сонячного світла. Залежно від цього розрізняють тіньолюбні і тіньовитривалі рослини.

Що можна посадити в тіні з овочів - перелік

Сміливо садити у тіні можна майже всі види зелені і деякі овочі. Зокрема:

  • зелень - цибуля, петрушка, рукола, шпинат, кінза, часник, щавель, м'ята, хрін, черемша, листова гірчиця, салат-латук, материнка, любисток;
  • овочі - буряк, квасоля, брокколі, горох, цвітна капуста, квасоля, ревінь.

За словами садівників, саме ці зелень та овочі добре ростуть в умовах дефіциту ультрафіолету.

Що посадити вздовж паркану в тіні - рекомендації

Фахівці радять садити біля паркану рослини, які не потребують частого поливу, адже це може нашкодити фундаменту будівлі. Найкраще вибирати рослини без особливих вимог до вирощування. Чорницю, обліпиху і кизил називають найчастіше в переліку того, що можна посадити уздовж паркану.

Вас також можуть зацікавити новини: