Як використовувати настій з бананової шкірки / фото depositphotos.com

Підгодівля рослин - це досить складний процес, який вимагає знань та досвіду. Початківці з великим побоюванням ставляться до будь-якого підживлення, оскільки використання навіть найдорожчої суміші не гарантує успіху. Однак в деяких випадках все може виявитися набагато простіше, ніж здається на перший погляд.

Ми розповімо вам, як швидко і просто приготувати ефективне добриво з бананової шкірки.

Які рослини люблять бананову шкірку

У шкірці банана міститься досить багато поживних речовин, починаючи від калію та магнію і закінчуючи натрієм та фосфором. Рослини чудово реагують на таку підгодівлю і найголовніше - алергічних реакцій на банан практично не буває.

Відео дня

Удобрювати банановою шкіркою можна:

  • томат;
  • баклажан;
  • огірок;
  • картоплю;
  • болгарський перець;
  • кабачок;
  • троянду;
  • бегонію;
  • будь-які цитрусові.

Принадність бананової шкірки в тому, що при дуже високому вмісті поживних речовин вона абсолютно гіпоалергенна. Іншими словами, передозування препаратом практично неможливе. Саме тому більшість садівників переконані в тому, що бананова шкірка, як добриво для кімнатних рослин - це оптимальний засіб, який ви можете приготувати власноруч.

Шкірка банана, як добриво для томатів / фото depositphotos.com

Як краще зробити добриво з бананової шкірки

Існує кілька способів приготування підгодівлі. Перший і найпростіший - подрібнити шкірку за допомогою блендера або м'ясорубки. Пюре заливаємо окропом з розрахунку 1:1. Тобто, шкірка одного банана на 1 літр води. Залишаємо розчин на три доби в темному місці. Настій відмінно підходить для прикореневого поливу, а також для обприскування листя і пагонів.

Крім того, багато досвідчених садівники переконані, що для приготування добрива краще використовувати висушену шкірку. Шкурки бананів можна підсушувати в духовці або просто на сонці, розклавши їх на газеті. Після висихання їх потрібно буде подрібнити до стану порошку і залити окропом. Прибираємо розчин в темне місце на дві доби.

Цей метод зручний тим, що ви можете збирати сировину для добрива протягом року, зсипаючи в трилітрову банку банановий порошок. В цьому випадку до весни у вас буде досить серйозний запас відмінної натуральної підгодівлі, в якій немає ані грама хімії.

Найпростіший, але не менш дієвий спосіб - просто прикопати цілу шкірку біля рослини. Процес гниття почнеться досить швидко, і вже через 2-3 дні грунт збагатиться поживними речовинами.

Скільки потрібно настоювати бананову шкірку для поливу

Досвідчені городники переконані, що ідеальний проміжок часу для настоювання, за який розчин набуває потрібної концентрації - від двох до п'яти днів. Але врахуйте, що підгодівлю потрібно зберігати в темному прохолодному місці. Якщо ви поставите банку зі шкіркою на сонці, засіб просто забродить, і навряд чи від нього буде бодай якась користь.

Як використовувати настій з бананової шкірки

Розчин, який був приготований з розрахунку 1:1, тобто шкірка 1 банана на 1 літр води, настоюємо від 3 до 5 днів. Перед поливом обов'язково розводимо концентрат в пропорції 1: 5. На одну частину настоянки додаємо 5 частин відстояної води кімнатної температури. Якщо добриво настоювалося 2 дні, а не 5, співвідношення зі звичайною водою можна зменшити до 1:3, оскільки концентрація такого засобу буде набагато нижчою.

Настій з бананової шкірки / фото ua.depositphotos.com

Настій бананової шкірки для квітів

Бананова шкірка, як добриво для орхідеї, троянд, пеларгонії, гібіскуса, фіалок, кактуса, фікуса та алое - це оптимальний варіант підгодівлі рослини, від якої ви хочете домогтися бурхливого цвітіння. 

В цьому випадку засіб можна використовувати не тільки для поливу, але і для обприскування. Однак врахуйте, що розчин краще профільтрувати через марлю. 

Шкірка банана, як добриво для томатів

Якщо ви хочете отримати великий урожай - удобрюйте розсаду. Бананова настоянка забезпечить вам рясну зав'язь і стійкість рослини до захворювань. Розчин можна застосовувати як в теплиці, так і на відкритому грунті. Однак врахуйте, що у випадку з томатами прикореневий полив буде набагато ефективнішим, ніж обприскування листя.

Також багато досвідчених садівників рекомендують при висадці розсади у відкритий грунт додавати в лунку дрібно нарізану або подрібнену в порошок бананову шкірку. Орієнтовне дозування 1:1. Тобто, 1 чайна ложка засобу на 1 рослину. Річ у тім, що бананова шкірка, як добриво для розсади - це найкраще, що ви можете вигадати. При повній відсутності хімікатів цей засіб допоможе рослині пережити стрес від пересадки, підвищить імунітет та стійкість до захворювань. Крім того, така підгодівля забезпечує велику зав'язь.

Раніше ми розповідали вам про те, як лікувати троянди без хімії.

Вас також можуть зацікавити новини: