Позбутися бур'янів на ділянці можна і народними методами / фото ua.depositphotos.com

Бур'яни на ділянці - біль багатьох дачників і власників приватних будинків. Вони не тільки псують зовнішній вигляд самого двору, а й шкодять сходженню рослин - за такого "сусідства" хорошого врожаю не отримати. УНІАН розповість, як швидко позбутися бур'янів на ділянці, не вдаючись до використання хімікатів. 

Як в домашніх умовах позбутися бур'янів

Для початку, потрібно прийняти той факт, що не існує способу, як позбутися бур'янів на ділянці назавжди за один раз. Боротьба з ними, як і вирощування врожаю, вимагає регулярних зусиль. Вам знадобляться ці прості поради:

  • починайте боротьбу з бур'янами, щойно тільки вони почнуть показуватися на ділянці - так вони не встигають пустити глибоке коріння;
  • прополюйте грядки не сапкою, а руками, щоб не обрубати коріння і ненароком не залишити його в землі;
  • перекопуйте ділянку не лопатою, а садовими вилами - так ви не пошкодите коріння і зможете видалити його цілком;

Крім того, радимо вам регулярно косити траву на ділянці. Якщо це робити, корінь рослини буде ставати тоншим від постійної нестачі сонячного світла, що дозволить вам легше видалити його при прополюванні.

Відео дня

Боротьба з бур'янами бабусиним методом на ділянці 

Досвідчені дачники і городники радять обробляти грядки і клумби мульчею. Розкладіть скошену траву, сіно, тирсу або солому на всіх вільних від рослин ділянках ґрунту. Укладати мульчу потрібно доволі щільно - шаром в 5-10 сантиметрів. Якщо помітите, що мульча згнила або розклалася, сміливо додавайте ще й пам'ятайте: регулярність - запорука успіху.

Як позбутися бур'янів народними засобами 

У сучасному світі є маса препаратів для обробки ґрунту і рослин. Однак хімікати - не найкращий варіант в боротьбі з бур'янами, особливо коли йдеться про домашні овочі, адже часто їх їдять просто з грядки. Чим можна обробити траву щоб вона не росла?

Один з визнаних дачниками методів боротьби з бур'янами - обробка розчином оцту. Змішайте 6% розчин оцту з водою в пропорції 1:1 і додайте 2 столових ложки харчової солі. Цей метод ідеально підходить для боротьби з однорічними сортами бур'яну - випалює бур'ян до коренів. Достатньо всього однієї обробки. Якщо ви маєте справу з багаторічними сортами бур'янів, обробку можна повторити кілька разів. Однак будьте уважні, оцет може нашкодити врожаю, тому обприскування потрібно проводити на порожніх грядках. Також не рекомендуємо цей метод тим, хто намагається видалити бур'ян між плиткою - покриття може бути пошкоджено.

На допомогу дачникам може прийти і харчова сода - це ідеальний варіант для боротьби з бур'янами на доріжках. Розповідаємо, як позбутися бур'янів за допомогою соди. Посипте плитку і зметіть соду в щілини на доріжці. Рекомендуємо повторювати цю процедуру раз на 1-1, 5 місяці. 

Не менш безпечний метод позбавлення бур'янів на доріжках - обробка окропом. З невеликої висоти заливайте окропом бур'ян. Це розм'якшить ґрунт, що дозволить легко видалити бур'ян разом з коренем. Радимо вдаватися до цього способу в теплу погоду, щоб на плитці не утворилися тріщини.

Вас також можуть зацікавити новини: