Співачка Ганна Корсун, відома під псевдонімом Maruv, яка виграла конкурс на участь від України на пісенному конкурсі "Євробаченння", відмовилась представляти там нашу країну через умову не гастролювати у Росії і представляти позицію української держави.

Читайте такожMaruv не їде на Євробачення: віце-прем'єр заявив, що в Нацвідборі були замішані російські пропагандисти (відео)

Про це заявив член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, політолог Віктор Таран у ток-шоу "Прямий ефір" на телеканалі "Прямий".

"Я є членом наглядової ради "Суспільного телебачення" і ситуацію знаю зсередини. Давайте кілька міфів одразу розвіємо. Хто ухвалював рішення і виписував умови конкурсу? Нагадаю, що у 2014 році Зураб Аласанія, тодішній керівник "Першого національного", підписав договір, яким передав права по організації конкурсу телеканалу "СТБ". Тому держава Україна в особі "Суспільного" не несе відповідальність за етап відбору і за прописування всіх умов. А несе канал безпосередньо "СТБ", який це все виписував.

І, відповідно, коли вже "Суспільне" дізналося, кого відібрали, показали контракт, де були виписані певні умови, які, в тому числі, передбачали, що якщо за гроші державного бюджету, за наші з вами гроші їде людина, то вона повинна виконувати певні представницькі, в тому числі, функції.

Я спілкувався з юристами телеканалу "Суспільного", які сьогодні півдня спілкувалися з юристами переможця. То я можу сказати, що по ключовим питанням не дійшли згоди. Що б вона не писала в "Фейсбуці", не дійшли згоди щодо того, що вона не повинна гастролювати в Росії. Не дійшли згоди щодо того, що вона повинна представляти позицію України, тому що вона є вісником України, і репрезентувати позицію держави, якщо до неї будуть підходити журналісти і задавати певні питання. І там ще є ряд питань…

Тому вона відмовилася підписувати контракт, в якому вона, наприклад, зобов’язувалась не гастролювати в Росії. Вона відмовилася. Це її право. Але так само у неї був вибір: або стати представником України, і це честь виступити на "Євробаченні", або вибрати гроші в Росії. Вона свій вибір зробила", - розповів Таран.

Як повідомляв УНІАН, співачка MARUV повинна була представити Україну на пісенному конкурсі Євробачення-2019, який відбудеться в Ізраїлі. Її перемога на нацвідборі спровокувала скандал – низка політиків та громадських активістів виступила проти кандидатури виконавиці, оскільки вона гастролювала в Росії.

На своїй сторінці у Facebook виконавиця написала, що заради участі в Євробаченні 2019 вона готова відмовитися від запланованих гастролей в РФ. Незважаючи на це, переговори між «Суспільним» і співачкою провалилися.

В НСТУ зазначили, що згідно з правилами Євробачення, мовник-учасник повинен забезпечити неполітичний характер конкурсу, а ситуація, яка склалася навколо нацвідбору цього року, має ознаки політизації. «Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів і інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору», - наголошується в повідомленні.