Акторка Ольга Сумська: Актори не можуть змагатися з блогерами за кількість фоловерів. Але це й не потрібно

08:00, 04.02.2022
9 хв. Інтерв'ю

Відома українська акторка Ольга Сумська в інтерв'ю УНІАН розповіла про те, як починала кар'єру, які ролі вважає знаковими, про зйомки нової комедії "Любов і Блогери" та про те, як вдається тримати себе у формі.

Ольго, ви - перша красуня українського кіно. Можете порівняти себе в юні роки й зараз? Як проходила ваша трансформація?

Я можу цю трансформацію показати через свої ролі. На початку кар’єри моя зовнішність інколи навіть заважала. Часто мені давали грати саме героїнь-красунь. А коли ти постійно отримуєш такі ролі, то потім починають тільки їх і пропонувати. Тому мені доводилось переконувати різних режисерів на кінопробах, що я можу грати характерні ролі, зніматись в трагедії, драмі, працювати в інших жанрах. І з часом я отримала бажане - мене почали запрошувати на різні ролі. Саме це є запорукою успіху для актора - вміння володіти жанровою палітрою.

Пам’ятаєте свої перші кроки на акторському шляху?

Відео дня

Як зараз пам’ятаю мій старт на знімальному майданчику. Це було доволі непросто. Мені було тоді лише 16 років. Саме в цьому віці я знялася вперше в українському кіно. Це був фільм "Вечори на хуторі біля Диканьки" Юрія Ткаченка. Мені пощастило зіграти одразу декілька ролей - музу Гоголя, панночку і доньку сотника. Для мене це був фільм, який надихнув і дав зрозуміти, як я люблю справу, якою займаюсь…

Тоді у мене стався шалений конфлікт з педагогом в університеті, тому що я почала зніматися без його дозволу. Але якби я тоді відмовлялась від ролей, на які мене затверджували, то не було б тих стрічок, про які зараз так приємно згадувати.

Які ролі найбільше подобається грати? Які були найзнаковішими для вас?

Найголовніша роль в моєму акторському доробку - роль Роксолани. Вже так багато було про неї сказано, але так приємно знову згадувати цей серіал і зйомки в ньому. Думаю, що сприйняття української справжньої Роксолани краще і  назавжди залишилось в серці глядача, попри те, що є й інша, турецька, версія. Коли я приїжджаю в різні міста України на гастролі, до мене підходять ті, хто виросли на серіалі та їх діти і кажуть: "Це ж тьотя Роксолана". Для мене це велика честь.

Цей проект був дійсно проривом в українському серіальному форматі на той час. Нашому режисеру Борису Нібієрідзе вдалося втілити в життя написаний сценарій, вибити невеликий кошторис і зняти 26 серій на плівку за 450 тисяч доларів. Це героїчно, повірте. Знімали тоді всі серії в Криму, в палацах з неймовірними декораціями, підібраними образами. Пам’ятаю, що тоді у команди не було ніяких умов, знімали без опалення в дуже холодних павільйонах. Але ми працювали з величезним ентузіазмом, тому що хотіли зняти хороше українське кіно. І нам це вдалося! Тому я вдячна долі за те, що завдяки творчості отримала найбільше, про що можна мріяти - любов глядача. Я пам’ятаю, як виходила на вулицю і мене починали впізнавати. Я не могла пройти вулицею, мені постійно кричали: "Роксолана, привіт, наша рідна". Люди були щасливі мене бачити. Це була шалена популярність, можна сказати, що одного дня я прокинулася знаменитою.

Також для мене важливо грати там, там де є хороша команда та сценарій. Тому як не згадати телевізійний мюзикл "Вечори на хуторі біля Диканьки" і мій епізод "дві пліткарки" з Андрієм Данилком, який став мемом.

Режисер Семен Горов, який знімав цей епізод, запросив мене на роль і запропонував зробити колосальну зміну іміджу. Семен сказав, що хоче побачити персонажа абсолютно не схожого на мене, і щоб це був дуже смішний, гострохарактерний образ. Саме тоді ми придумали зробити ніс картоплею, який потім довелось довго ліпити, підмалювали чорні брови, очі. Я і сама себе не впізнавала після гриму (посміхається). Особливою деталлю була яскрава хустка, на яку я ще начепила троянду. Що цікаво, ця троянда потім перейшла в образи Андрія Данилка на сцені. Все це з’явилося після нашого спільного епізоду в мюзиклі.

Ще у мене була роль Софії Середи у серіалі "Гречанка". Пам’ятаю, як режисер Ігор Забара особисто провів проби і сказав, що я вже фактично затверджена. Боже, яке щастя для актора почути, що він обраний для ролі. Я навіть зараз зберігаю свої перші телеграми з надрукованим текстом: "Ольго, ми вас вітаємо, кіностудія Довженка, ви затверджені на роль героїні…", з підписом режисера. У мене є декілька таких телеграм з першими підтвердженими ролями, вони дуже цінні для мене.

Сумська: Одного дня я прокинулася знаменитою / instagram.com/olgasumska

А як щодо першого костюмованого серіалу "Кріпосна", в якому ви зіграли роль Софії Косач?

В мене тоді повірив режисер Фелікс Герчиков, який знімав мене в декількох своїх проектах. Саме він наполягав, щоб Софію Косач грала Сумська. Продюсери прислухалися до нього і затвердили мене на роль. Звісно, приємно грати змістовний матеріал, коли ти не просто якийсь прохідний образ. Цікаво грати характерні, драматичні, зворушливі історії…

Зараз вас можна побачити на екранах в комедії "Любов і Блогери".

Це, мабуть, один із небагатьох проектів, куди я пройшла без кастингу, продюсери мене просто запросили зіграти конкретну роль у фільмі. З Євгеном Таллером (продюсер, співрежисер комедії, - УНІАН) ми познайомились ще близько 10 років тому. Він підійшов до мене на прем'єрі одного з повних метрів, хотів щось запитати з приводу інтерв’ю, і в кінці нашої розмови так зухвало сказав мені: "Ольго В’ячеславівно, от я стану продюсером і буду знімати вас у кіно". Як бачите, пройшли роки, і він дотримав слова. Було надзвичайно приємно, що роль вже була розрахована на мене і без кастингу.

Тамара Павлівна - гострохарактерна, кумедна героїня, яка знає собі ціну. За фразою і однією зі сцен вже можна зрозуміти її темперамент: "Якщо є на світі рай, то це Кагарлицький край". Вона говорить характерним для нашого умовного Кагарличчя суржиком. У Тамари Павлівни взагалі такі якісь незрозумілі і трішки неадекватні риси, які зазвичай дуже цікаві глядачеві. Потрібно було слідкувати за мовою, ходою, манерно триматися. Ця героїня мені одразу сподобалася, і я грала її з величезним задоволенням.

Ольга Сумська знялася у фільми "Любов і Блогери" / instagram.com/olgasumska

У цій комедії на одному знімальному майданчику зійшлися актори та блогери. Як гадаєте, професія блогера ще довго буде такою популярною?

Мені здалося надзвичайно цікавим і ризикованим, в хорошому розумінні цього слова, рішення поєднати акторів і блогерів на одному майданчику. Особливістю цього фільму є те, що ми грали ролі, а зірки соцмереж показували самих себе з реального життя. Блогерам нічого не потрібно було вигадувати і намагатись перевтілюватись у персонажа. Вони були по-справжньому, по-своєму, смішні. І знаєте, що я зрозуміла? Талановита молодь завжди знайде себе і те глибоке, змістовне, що важливе у житті.

Напрямок блогерства розвивається і, як на мене, нікуди він не дінеться. Ми - актори, не можемо змагатися за кількість фоловерів з ними, тому що нам це не потрібно. Ба більше, актори інколи свідомо не створюють свої сторінки. Але я знаю і випадки, коли деяким моїм колегам необхідно було створити власну сторінку. Наприклад, мені Станіслав Боклан розповідав, як був змушений створити офіційний профіль в Інстаграм, адже було декілька фейкових сторінок, які від його імені просили допомоги.

Розкажіть, як проходили зйомки?

У мене було два насичених дні і один - дуже короткий. Сцени знімали дуже швидко - за один, максимум, два дублі. Чесно кажучи, мені вдалось отримати по-справжньому творче натхнення і задоволення від процесу. Звісно, на це повпливало те, що в проекті зібралась команда однодумців, які з одного погляду, подиху розуміли, чого хоче режисер.

Весь процес був надзвичайно цікавим: перші кадри, підтримка з боку команди, особливо наших продюсерів Євгена Таллера та Володимира Остапчука, створення образу з перукою, яку ми між собою називали "як у Алегрової",  сміх на майданчику під час запису сцен, - все це з теплом згадую досі.

Ви - дуже популярна українська акторка. Чи була у вас зіркова хвороба?

Зіркова хвороба не притаманна жодному представнику нашої династії. Не знаю, погано це чи добре, але у мене ніколи не було "корони" на голові. Я завжди залишаюсь собою, як радив мені тато в дитинстві. Не дивлячись на статус, зіграні ролі, на купу звань, які в мене є.

Зіркова хвороба не притаманна жодному представнику нашої династії, - Сумська / instagram.com/olgasumska

У кожної зірки є не тільки прихильники, а й хейтери. Чи стикалися ви з негативною поведінкою людей на свою адресу?

Я народилася в династії відомих акторів Сумських, і у зв’язку з цим повсякчас доводилось зіштовхуватись з неприємною поведінкою в мою сторону як в школі, так і в інституті. Повірте, мені відомо, що таке дитячий та юнацький булінг. Знущання, заздрість і неприємні виказування позаочі, - все це було. Я би порадила молодому поколінню бути обережним до висловлення думки щодо інших, адже вона може боляче зачепити. А тим, хто вже зіштовхнувся з гострими висловлюваннями, хочу сказати, щоб поважали і вірили в себе, не слухаючи погане на свою адресу.

Ви маєте чудовий вигляд. Здається, останнім часом значно схудли. Дотримуєтесь якихось дієт?

У мене є декілька методів, завдяки яким я тримаю своє тіло в тонусі. Я слідкую за своїм харчуванням, бігаю на тренажері чи в парку, приймаю контрастний душ і влаштовую собі розвантажувальні дні. Щодо останнього, я можу декілька днів сидіти на гречці, яка чудово забирає набряки на тілі, розвантажує, дає сили і повертає організм в нормальний режим, наприклад, після новорічного чітмілу (посміхається). Ще, як варіант, я виділяю собі день, коли їм тільки вівсянку і запечені яблука. Мінус один кілограм - гарантовано.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся