Віктор Цой

Цой зробив революцію в радянській рок-музиці, став кумиром мільйонів сучасників, і до цих пір залишається популярним як серед молоді, так і старшого покоління. Йому було всього 28, коли його не стало, але його пісні продовжують співати люди, які народилися вже після його загибелі.

Цой співав «кто живет по законам другим и кому умирать молодым», і не здогадувався, що ця пісня стане пророчою для нього самого. Він співав "мы ждем перемен", але сам змін так і не дочекався - помер незадовго до розвалу Радянського Союзу. Але своїми піснями він ці зміни наблизив.

УНІАН вирішив нагадати біографію і найкращі пісні легендарного музиканта

Біографія Віктора Цоя: коротко

Віктор Цой народився в Ленінграді в сім'ї вчителя та інженера і був єдиною дитиною. Вчився він середньо і змінив три школи — вчителі не бачили в ньому особливих талантів.

Потім він почав проявляти здібності до малювання і навіть вступив у художнє училище, але невдовзі був відрахований і пішов працювати на завод, а потім навчався в ПТУ на різьбяра по дереву.

Тоді ж він створив групу «Кіно» і вступив у Ленінградський рок-клуб. Почалися концерти, участь у фестивалях, спілкування з ленінградської рок-тусовкою, знайомство з майбутньою дружиною Маріанною, яка народила йому сина.

Друзі згадували, що Цой був легким, романтичним, неформальним — що, втім, було модно серед його сучасників. Різниця була лише у тому, що творчість Віктора Цоя була справжньою і вартісною, а не профанацією або спекуляцією на модних темах. А ще Цой був дуже скромний.

Одне з останніх інтерв'ю Віктора Цоя

Альбом «Це не любов», що вийшов 1985 року, приніс Цою справжню популярність і популярність, а тексти — цитувалися молоддю. А вінцем його творчості вважається альбом «Зірка на ім'я Сонце».

Смерть Віктора Цоя

У червні 1990 року Віктор Цой відіграв останній концерт в Москві, а через майже два місяці він їхав на своєму Москвичі по трасі в Латвії, де перебував на відпочинку, коли врізався в автобус. Смерть Віктора Цоя настала миттєво. Після вивчення обставин загибелі Цоя експертами було зроблено висновок про причини смерті - Віктор заснув за кермом від перевтоми, що і викликало зіткнення.

Новий альбом групи «Кіно», записаний в Юрмалі, був зведений музикантами групи і випущений тільки після смерті Цоя під назвою «Чорний альбом».

Цой знявся в декількох фільмах, найвідоміші з яких - "Асса" і "Голка".

Найкращі пісні Віктора Цоя і групи Кіно