Пальмова олія в Україні: заборонити не можна використовувати

Під час пресконференції народні депутати України та експерти у галузі харчової промисловості обговорили різноманітні аспекти використання пальмової олії та трансжирів в харчових продуктах. Метою пресконференції є презентація законопроєкту №5148 від 23.02.2021 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми», яким пропонується: категорично заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах; заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні; заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо); ввести значні штрафні санкції за порушення; започаткувати чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Припинення споживання трансжирів, в т.ч. гідрогенізованої пальмової олії, є ключовою умовою охорони здоров'я і порятунку життя людей. Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії можна порівняти з виробництвом тютюнових та алкогольних виробів - як за рівнем шкоди для здоров'я та навколишнього середовища, так і за зусиллями рекламних агентств і лобістів, які намагаються приховати від споживачів правду в гонитві за прибутком.

Просування законопроєкту буде непросте. Виробники з Індонезії та Малайзії витрачають чимало зусиль для переконання споживачів у нешкідливості «пальми» або навіть користі для здоров'я та щороку поставляють понад 200 тис. тон продукції в Україну на 150 млн. дол. США, в т.ч. через найбільшого імпортера трансжирів — компанії 5-го «президента» та інших харчових гігантів, для яких прийняття законопроекту вкрай невигідне. Наявна ситуація на ринку харчових продуктів потребує прийняття негайних адекватних комплексних законодавчих заходів, у т.ч. заборони застосування гідрогенізованої пальмової олії у виробництві харчових продуктів, які здебільш споживаються дітьми, встановлення додаткових вимог до маркування харчових продуктів, що містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії.

13:21, 11.03.2021
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся