Погодні умови стануть ще екстремальнішими: експерти попередили про початок фази Ель-Ніньо / фото ua.depositphotos.com

Минулий місяць був найтеплішим в історії червнем, а перший тиждень липня став найспекотнішим на планеті за всю історію спостережень. Незабаром – з настанням Ель-Ніньо-ситуація може погіршитися, пише Politico.

Ель-Ніньо і Ла-Нінья – явище планетарного масштабу, які прямо або побічно впливають на погоду на значній частині землі. Вони пов'язані зі зміною температур в океанах, опадами, атмосферною циркуляцією над тропічною частиною Тихого океану. Протягом останніх трьох років Земля була впливом Ла-Нінья – "фази охолодження". Однак тепер починається "тепла фаза" Ель-Ніньо, яка, як очікується, призведе до ще більшого підвищення глобальної температури, і, як наслідок, до ще більш екстремальних погодних явищ у всьому світі. 

Всесвітня метеорологічна організація попередила, що Ель-Ніньо "підштовхне глобальні температури на незвідану територію". Ще до повного настання цієї фази моря почали нагріватися, і температура, зокрема, в Північній Атлантиці, як кажуть європейські вчені, "зашкалює". А повний ефект Ель-Ніньо проявиться тільки в кінці цього року.

Відео дня

"Північна Атлантика є одним з ключових факторів екстремальної погоди в Європі, а також з іншого боку Атлантики", — наголосив Омар Баддур, керівник відділу моніторингу клімату ВМО, зазначивши, що теплі води можуть спричинити сильні урагани або сильні дощі. 

Температурні рекорди - останні новини

Всесвітня метеорологічна організація на початку цього тижня повідомила, що тиждень з 3 по 9 липня став найгарячішим тижнем на планеті. Середня денна температура у світі піднялася до рекордних 17,2°C.

Згідно з даними Національного центру екологічного прогнозування США, понеділок, 3 липня, став найспекотнішим днем у світі за всю історію спостережень.

Перший місяць літа 2023 також був надзвичайно спекотним - і в Європі, і в Америці, і в Азії. Температура була на 1,5 градуса вище норми. Цей рік може побити попередні температурні рекорди.

Вас також можуть зацікавити новини: