Антимайдан. Вони повертаються...
Антимайдан. Вони повертаються...

Антимайдан. Вони повертаються...

13:30, 11.07.2006
3 хв.

Події навколо Верховної Ради повторюють те, що відбувається в сесійній залі... Кілька десятків активістів БЮТ скупчилися, не знаючи куди податися – практично з усіх боків вони були оточені ідеологічними ворогами... Репортаж ...

Учора українські патріотичні Інтернет-джерела закликали “Встати і вийти” з самого ранку до Верховної Ради з жовто-блакитною стрічкою, яка символізує кольори національного прапору.

“Ми - не помаранчеві, ми - українці”, йшлося у заклику організаторів акції, які вимагають невідкладно затвердити склад Конституційного суду й створити дієздатну демократичну коаліцію.

Але...

Відео дня

Перший ешелон демонстрантів сьогодні вранці чекав уже на підступах до Ради. Проте майдан перед парламентом ряснів блакитними (“регіональними”) та червоними (комуністичними) стягами.

У глибині Маріїнського парку теж проглядалися “регіональні” символи – там розташувалися  кілька десятків блакитних наметів, наповнених їжею та напоями. Очевидно, для підгодовування приїжджих.

Окремо від них стояли люди з білими прапорцями та червоними серцями на них. Усього кілька десятків активістів БЮТ скупчилися, не знаючи куди податися – практично з усіх боків вони були оточені ідеологічними ворогами.

А ті зі щасливими посмішками розмахували своїми прапорами та плакатами, що відправляють Юлю... куди подалі.

А коли на майдан з мікрофоном вийшов їхній шеф - Віктор Янукович, - блакитні відчули просто ейфорію. Янукович заспівав дифірамби своїм послідовникам та оди новій, “антикризовій”, яку вже встигли охрестити антиукраїнською, коаліції.

Його швиденько “благословили” колеги по партії та якийсь батюшка й відправили до сесійної зали – обиратися “народним” прем’єром.

Комуністи та соціалісти продовжили “святкування” співом Інтернаціоналу й пісень на тексти Єсеніна.

У цей же час Студентське братство, яке подавало заявку на пікет, намагалося припнутися десь за блакитними прапорами й провести свій захід. Але, як розповів його голова Олег Яценко, один із розгорнутих транспарантів з написом “Ні – реваншизму!” молодики з ПР тут же розірвали на клоччя. “Нам згадали події у Феодосії місячної давності, коли ми пікетували Будинок офіцерів ЧФ РФ, - каже голова Студенсткого братства. – Здається, це вони ж і були”. Міліція, за словами Яценка, на конфлікт не зреагувала. Пізніше йому вдалося зробити знімок зі списками студентів, які нібито отримують платню за участь в акції Партії регіонів. “Блакитні” одразу ж вихопили в нього фотокамеру, але цього разу втрутилися міліціонери, і камеру повернули господареві.

Студенти й активісти БЮТ, що були в значній меншості, створили живий коридор на одному з підходів до парламенту. І чим активніше вони намагалися зайняти диспозицію, тим більше накалялася ситуація. Це нагадувало помаранчевий майдан у моменти протистояння двох таборів.

Пенсіонери дискутували між собою, молодь – між собою. “Снова бандеровцев понаїхало, Амєріку поддєрживать”, - почув я від молодика з дуже короткою стрижкою. Коротше кажучи, бритоголового. Тільки от, думаю, незрозуміло, чому “регіонали” ображаються, коли їх називають бритоголовими...

Молодь із жовто-блакитними стрічками скандувала “Геть бандитів” та “Україна!” Біло-блакитні - у відповідь – “Янукович!”

“А що, Янукович – це не Україна?” – поцікавився літній чоловік у свого біло-блакитного візаві. Той не знайшовся, що відповісти, розпочалася сварка. Далі було чути лише фрази на кшталт “Донбасс порожняк нє гоніт”.

Дмитро Стаховський, фото автора

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся