Гройсман обговорив із Могеріні ситуацію в Азовському морі / фото УНІАН

Україна та Європейський Союз мають консолідувати міжнародний тиск на країну-агресора і посилювати політику санкцій, насамперед з метою звільнення українських моряків та військових суден, а також відновлення вільного судноплавства в акваторії Азовського моря.

Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на зустрічі з високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Могеріні, яка відбулася в рамках робочого візиту глави уряду до Королівства Бельгія, повідомляє Урядовий портал.

Читайте такожГенасамблея ООН розгляне резолюцію щодо мілітаризації Росією Чорного й Азовського морів – Порошенко

Відео дня

«Ми цінуємо готовність наших партнерів у ЄС підтримати Україну в умовах нової агресії Російської Федерації у Азовському та Чорному морях. Саме тому потрібна консолідація міжнародного тиску та посилення санкцій проти РФ, насамперед, з метою звільнення захоплених Росією 24 українських моряків та трьох військових суден», - сказав Гройсман.

«Москва перейшла межу. Реакція ЄС на агресію Росії в Азовському морі має бути комплексною та більш рішучою», - додав він.

У свою чергу високий представник ЄС зазначила, що Брюссель підтримуватиме Україну, і недавнє рішення Ради ЄС щодо продовження санкцій – підтвердження цієї позиції.

За підсумками переговорів глава уряду та високий представник ЄС взяли участь у церемонії підписання низки міжнародних угод.

Підписані, зокрема, угоди між урядом України та Європейською Комісією про фінансування заходу «Програма підтримки енергоефективності в Україні EE4U-ІІ», про фінансування заходу «Програми технічного співробітництва 2018 року», про фінансування заходу «EU4Skills: кращі навички для сучасної України», про фінансування заходу «Програма розширення контактів між людьми: Дім Європи».

Документи передбачають реалізацію заходів з політики енергозбереження, зміцнення інституційної спроможності українських органів влади, підвищення ефективності реформ у сфері професійно-технічної освіти в Україні, професійний обмін для короткострокового професійного стажування у країнах-членах ЄС.