Ілюстрація REUTERS

Президент України Петро Порошенко заявив, що абсолютна більшість країн ЄС підтвердили готовність застосувати санкції проти РФ у зв'язку з її агресією в Керченській протоці.

Читайте такожАгресія РФ у Керченській протоці: у Держдепі пообіцяли продовжити залучати Кремль до відповідальності

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко сказав на прес-конференції в Києві.

Відео дня

"По "азовським" санкціям. Хочу підкреслити, що Україна активно проводить роботу з формування пакету санкцій, пов'язаних з актом агресії РФ в Азово-Чорноморському басейні", - сказав він.

Президент зазначив, що перші санкції через захоплення росіянами українських судів і моряків вже прийняті на національному рівні Литвою.

"Під час проведення консультацій у Брюсселі абсолютна більшість країн підтвердили свою готовність застосувати санкції. Створено відповідний інструментарій, який визначає і формулює, які саме санкції є предметом обговорення. Думаю, що за нами і за ЄС затримки не буде", - додав президент.

Порошенко припустив, що нові санкції будуть включати список фізичних осіб, серед яких будуть військові збройних сил і ФСБ РФ, прокурори і слідчі, причетні до порушення прав українських військовополонених моряків.

За його словами, цей список вже переданий міжнародним партнерам України.

Президент України зазначив, що політичне рішення ввести додаткові санкції проти РФ у зв'язку з актом агресії в районі Керченської протоки вже прийнято і на рівні Європарламенту, і Конгресу США.

"У резолюції Конгресу є пряма вимога до адміністрації президента США негайно розглянути процес введення санкцій у зв'язку з актом агресії в нейтральних водах Чорного моря", - нагадав він.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українським кораблям, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військових моряків. Троє з них зазнали поранень.

Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років). Всіх полонених заарештував так званий "суд" в Криму, після чого їх відправили в московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".

13 грудня в Брюсселі Порошенко заявив, що передав структурам НАТО та Євросоюзу конкретні пропозиції щодо нових санкцій проти Росії, а саме прізвища російських військових, працівників ФСБ РФ, задіяних в акті агресії в районі Керченської протоки, а також прокурорів, слідчих і суддів, причетних до сфабрикованих справах проти полонених українських моряків.

Того ж дня видання Euractiv повідомило, що напередодні саміту лідерів країн Євросоюзу 14 грудня чиновник німецького уряду заявив, що в ЄС немає консенсусу щодо введення нових санкцій проти Росії у зв'язку з її діями в Азовському морі.