Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів (№ 8370).

Читайте такожУ Брюсселі завтра відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення з другої спроби проголосували 236 народних депутатів із 332, зареєстрованих у сесійній залі.

Відео дня

Як зазначив, представляючи законопроект, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юрій Бровченко, законопроект розроблено для забезпечення "максимальної взаємосумісності Збройних сил України зі збройними силами держав-членів НАТО шляхом запровадження стандартів Північноатлантичного альянсу".

Він додав, що законопроектом вносяться зміни до законів України про оборону та про стандартизацію, які дають можливість врегулювати питання щодо запровадження військової стандартизації, наділення Міністерства оборони повноваженням визначати орган військової стандартизації з числа підпорядкованих органів військового управління.

"Основна функція органу військової стандартизації полягатиме в розробленні, прийнятті, скасуванні, відновленні дії, поширенні та застосуванні військових стандартів, у тому числі, розроблених на основі стандартів НАТО і стандартів у сфері оборони держав-членів НАТО", - сказав Бровченко.

За його словами, ухвалення законопроекту створить основу для впровадження в Україні політики НАТО у сфері військової стандартизації.

Зокрема, в законі України "Про оборону України" пропонується визначити, що військовий стандарт - стандарт, прийнятий органом військової стандартизації, що встановлює для загального і неодноразового використання правила та настанови щодо діяльності у сфері оборони, і спрямований на досягнення оптимального ступеня упорядкування у цій сфері.

Положення цього закону щодо військових стандартів також застосовуються до стандартів НАТО та стандартів у сфері оборони держав-членів НАТО.

Крім того, визначається, що стандарт НАТО - стандарт, розроблений, прийнятий та опублікований НАТО; стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО - стандарт, розроблений, прийнятий та опублікований в державі-члені НАТО.

Встановлюється, що підготовка держави до оборони в мирний час включає, зокрема, і здійснення військової стандартизації.

Генеральний штаб Збройних сил України розробляє та застосовує військові стандарти відповідно до покладених завдань.

Із закону України "Про стандартизацію" пропонується вилучити положення, згідно з яким центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань національної безпеки у воєнній сфері, сфері оборони і військового будівництва, враховуючи особливості таких сфер, визначає порядок застосування національних стандартів та кодексів усталеної практики для забезпечення потреб оборони України відповідно до покладених на нього завдань.