Курт Волкер \ REUTERS

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер вважає, що питання, що стосуються національних меншин, не мають тримати у заручниках розвиток відносин України з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО).

Читайте такожВолкер анонсував додаткові поставки зброї для України найближчим часом

Про це спецпредставник США сказав під час відеобрифінгу з Брюсселя.

Відео дня

"Угорщина блокує відносини України з НАТО зараз, і я думаю, що це дуже прикро. У нас є країна, на яку Росія здійснила напад. Росія захопила українську територію, бойові дії все ще продовжуються щодня на Донбасі", - зазначив Волкер.

Він нагадав, що Україна прагне партнерства та взаємодії з НАТО.

"Ми не в змозі запланувати зустріч Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні, тому що Угорщина блокує її. Це факти, які викликають велику прикрість", - додав Волкер.

Спецпредставник США нагадав, що Угорщина порушує питання поваги до угорської національної меншини в Україні.

При цьому він вважає, що політика України, аби усі її громадяни володіли державною мовою, є обґрунтованою, і так само наполягання Угорщини, аби її меншина в Україні могла навчатися угорською мовою, теж є обґрунтованою.

"Це те, що головним чином може бути врегульовано на двосторонньому рівні між Україною і Угорщиною на основі європейських принципів, які добре відпрацьовані в інших країнах. Тому, я вважаю, що це проблема, але я думаю, що це питання, яке можна розв'язати. І це неприйнятно, і якщо ви хочете - не бачити ліс за деревами, щоб тримати відносини України та НАТО у заручниках через двосторонні питання щодо меншин, які можна врегулювати", - наголосив Волкер.

На його думку, питання дотримання прав меншин важливе, але воно не має бути перешкодою для співпраці з Україною в рамках НАТО.