Володимир В'ятрович / фото УНІАН

Рішення Конституційного суду Польщі про визнання "українських" поправок у закон про Інститут національної пам'яті неконституційними – це тільки перший крок для нормалізації відносин Варшави та Києва.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передає «Обозреватель». Він додав, що ще одним приводом для оптимізму в українсько-польському питанні є припинення спроб кримінального переслідування українського історика Григорія Купріяновича.

Читайте такожВ'ятрович опублікував провокативне зображення Йоди у вишиванці і кашкеті з тризубом

Відео дня

"Але поки рано говорити про остаточний перелом і налагодження нормальних, спокійних відносин між Україною та Польщею. Насправді, єдиною перешкодою є надмірна політизація історії саме в Польщі. В Україні ми, слава Богу, не можемо говорити про велике бажання політиків втручатися в історію, давати їй оцінки і тим більше контролювати її", – пояснив В'ятрович.

Польські ж політики, запевнив він, постійно роблять нові і нові заяви щодо історії. До того ж, що найважливіше, української історії. Саме політики Польщі намагаються нав'язувати українцям власну точку зору щодо того, хто повинен, а хто не повинен бути героєм України, і як українці повинні інтерпретувати ті чи інші події.

"Очевидно, що такий підхід до української та польсько-української історії повністю деструктивний, він шкодить розумінню минулого і виступає на заваді розвитку нормальних відносин сьогодні", – підвів підсумок В'ятрович.