На незаконності анексії Криму Росією наголошували і інші представники міжнародної спільноти \ УНІАН

Виведення військ РФ зі сходу України та Криму - єдиний прийнятний результат і єдиний, який можна сприймати.

Читайте такожВ ООН створили фонд гуманітарної допомоги Україні на 2019-й рік

Про це заявив у своєму виступі в ООН представник від США Джонатан Коен, передає Голос Америки. В.о. посла США в ООН Коен наголосив на гуманітарному аспекті конфлікту. "Наближається п'ять років з початку російської агресії проти України, яка призвела до загибелі 10 400 осіб, переміщення 1,6 млн і поставила ще 3,5 млн у скрутне становище, коли вони потребують допомоги", - сказав він.

Відео дня

Дипломат назвав "іронічним" той факт, що саме Росія скликала засідання Ради, щоб обговорити виконання Мінських домовленостей, адже "саме Росія однозначно не виконує Мінські угоди".

Він наголосив: "Росія продовжує озброювати, навчати, здійснювати керівництво та воювати поряд із пов'язаними з нею силами на сході України, прямо порушуючи свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей, включаючи з негайним та всеохопним припиненням вогню".

Коен відзначив, що Україна виявила свою підтримку мирному вирішення конфлікту та на виконання Мінських домовленостей продовжила дію закону про особливий статус контрольованих Росією територій на сході України. Натомість, Москва хоче долучити сили захисту, які б зафіксували статус-кво і захищали пов'язані з Росією сили.

Санкції, пов'язані з агресією на Донбасі залишаться в силі до того часу, як Росія повною мірою виконає Мінські домовленості, а санкції пов'язані з Кримом також залишаться до того, як Росія поверне півострів під контроль України, запевнив дипломат.

Росія має повернути Крим, наголосив Коен. "Ми не сприймемо нічого менше, ніж повне поновлення контролю України над власною територією, на сході України, в Криму, включаючи територіальні води".

На незаконності анексії Криму Росією наголошували і інші представники міжнародної спільноти. Під час засідання Ради Безпеки ООН низка країн виступила з осудом російської агресії в Україні, а перед початком засідання вісім країн ЄС, включаючи Францію, Німеччину, Польщу, Бельгію та Великобританію, оприлюднили заяву на підтримку незалежності, територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Представник Росії, яка ініціювала засідання, у свою чергу, відкинув звинувачення проти своєї країни і заявив, що це Україна “повністю і свідомо ігнорує та саботує Мінські домовленості” і звинуватив країни Заходу у тому, що вони “покривають” українські дії.