Криза в Україні є найбільш смертоносною кризою на європейському континенті / UN Photo/Mark Garten

Урегулювання ситуації в Україні залежить від Росії, і зокрема від виконання нею Мінських угод. 

Про це на засіданні Ради безпеки ООН з приводу четвертої річниці з часу підписання Комплексу заходів з виконання Мінських угод заявив постійний представник Франції при Організації Об'єднаних Націй Франсуа Делатр.

Він заявив, що сьогодні забувають, що криза в Україні є найбільш смертоносною кризою на європейському континенті, і зокрема з квітня 2014 року 12 тисяч 800 осіб загинули на сході України, з них 3 тисячі 300 людей - це цивільні особи.

Відео дня

"Попри відданість дотриманню припинення вогню, ситуація залишається доволі напруженою, особливо на лінії розмежування. Місія ОБСЄ відзначає, що вже 30 осіб загинуло лише за січень 2019 року", - заявив Делатр.

Також він зазначив, що Україна займає третє місце у світі після Іраку й Афганістану за кількістю встановлених протипіхотних мін, на усунення яких знадобиться не один десяток років. 

Посол додав, що Франція і Німеччина спільно з ОБСЄ з самого початку бойових дій на сході України докладали усі можливі зусилля в рамках Нормандського формату, аби "звести сторони воєдино і сприяти виконанню Мінських угод". 

"По-перше, доведеться ще багато зробити для того, щоби виконати зобов'язання, ухвалені декілька років тому, а саме покращити умови безпеки", - наголосив Делатр та додав, що йдеться про дотримання режиму припинення вогню і відведення важкого озброєння від лінії зіткнення, розмінування і захист цивільної інфраструктури.

Читайте такожВиведення військ РФ із Криму і Донбасу має бути єдиним шляхом урегулювання ситуації - США

"Ми шкодуємо, що відсутність політичної волі не дозволяє виконати ці домовленості - зобов'язання на найвищому рівні", - заявив він.

"Але окрім Донбасу Франція нагадує про свою стурбованість відносно використання незаконної воєнної сили Росією у Керченській протоці. Надмірні перевірки, що відбувалися в Азовському морі, теж викликають особливе занепокоєння", - наголосив він. 

Посол Франції додав, що українські моряки повинні користуватися можливістю безперешкодного вільного проходження в Керченській протоці, але 24 українські моряки досі незаконно перебувають у Росії за ґратами.

"Вихід з кризи залежить від сторін. Це відповідальність сторін, зокрема Росії. Ми наполегливо закликаємо покласти край політичним ігрищам і використати усі можливості для виконання зобов'язань за Мінськими угодами в інтересах цивільного населення", - наголосив Делатр. 

При цьому він назвав неправдою твердження російської сторони, що ситуація в Україні є результатом хитрощів Заходу. 

"Тут, за цим столом сидять країна-агресор і країна, проти якої була вчинена агресія", - заявив посол Франції. 

Також він закликав бойовиків створити можливість для безперешкодного доступу Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ до усієї української території, в тому числі до неконтрольованої урядом України ділянки державного кордону.