Даля Грібаускайте, Анджей Дуда і Петро Порошенко / фото УНІАН

Президент Польщі Анджей Дуда відзначив важливість бойового досвіду українських військових, що брали участь у війні на Донбасі, для польських збройних сил.

Про це він сказав на спільній прес-конференції з президентами Литви та України Далею Грібаускайте і Петром Порошенком в Любліні (Польща), яка транслювалася в ефірі "5 каналу".

За його словами, спільна литовсько-польсько-українська бригада цього року проведе навчання з канадськими, американськими, грузинськими, молдавськими солдатами.

Відео дня

"Українські військові служать у цій бригаді і разом підвищують свої можливості. Тим самим солдати з України удосконалюють себе в рамках програм НАТО і зміцнюють перспективу перебування України в НАТО", - заявив Дуда.

Читайте такожВаршава привчила Київ, що йому "дозволено більше" - майбутній посол Польщі в Україні

Польський президент підкреслив, що Україна має прагнення стати членом Організації північноатлантичного договору.

Він зауважив, що з 2014 року Україна опинилася у скрутному становищі, а її території окуповані Росією.

За словами Дуди, українські солдати передають свій бойовий досвід польським і литовським солдатам не з теорії, а з практичних навичок участі у війні на Донбасі. "Це солдати, які брали участь у регулярній війні. І ці солдати мають дуже великий досвід, яким вони діляться з нашими солдатами, що нас дуже задовольняє, тому що вони - герої своєї Вітчизни. Сьогодні разом з нашими солдатами вони служать, тренуються для спільної справи", - наголосив Дуда.

Польський президент окреслив цілі, які полягають у здатності реагувати на появу кризових ситуацій, брати участь у миротворчих місіях під егідою ООН.

Також, за його словами, троє президентів обговорили поточну ситуацію в Україні. "Ми всі знаємо, що ми сильні, коли разом, коли між нами панує згода і дружба, коли ми разом спільно стоїмо однією шеренгою", - заявив Дуда і додав, що єдність посилює повагу до країн, і вона ускладнює появу нової агресії.

Раніше УНІАН повідомляв, що президент України Петро Порошенко заявив, що чекає надання Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО з визначенням конкретної дати, коли Україна може стати 31-м членом Альянсу.