Ілюстрація \ REUTERS

Литовського депутата Андрюса Кубілюса виключили з переліку кандидатів на пост генсека Ради Європи.

Читайте такожГоловуюча Ради Європи підтримала висновок юристів про незаконність санкцій проти Росії у ПАРЄ

Про це повідомляє ЄвроПравда. Зокрема йдеться, що сьогодні комітет міністрів ухвалив формальне рішення, яким направив до ПАРЄ дві кандидатури: хорватку Марію Пейчинович-Бурич та бельгійця Дідьє Рейндерса. 

Відео дня

Колишнього прем'єр-міністра Литви Андрюса Кубілюса та гречанку Дору Бакоянніс виключили з переліку кандидатів. Домовленість про це була досягнута між державами-членами Ради Європи, підтверджують джерела видання. Також литовські медіа з посиланням на свої джерела підтверджують дані, що Кубілюс вибув з цих перегонів.

Дані про вибір лише двох підтвердив у Twitter також речник РЄ Даніел Хольтген: "Комітет міністрів Ради Європи представив на розгляд Парламентської асамблеї дві кандидатури на пост генерального секретаря Ради Європи, якого мають обрати у червні: Марію Пейчинович-Бурич та Дідьє Рейндерса".

11 січня стало відомо, що на пост генерального секретаря РЄ на заміну чинному генсеку Турбйорну Ягланду претендуватимуть четверо кандидатів. Це представники Бельгії, Литви, Греції та Хорватії.

Тоді ж була оприлюднена заява заступника голови МЗС Сергія Кислиці, з якої випливало, що український уряд підтримує на виборах голову МЗС та віце-прем’єра Хорватії Марію Пейчинович-Бурич. Однак заступник міністра підкреслив також, що остаточний вибір не зроблений і залежатиме від позиції претендентів на цю посаду. Разом з тим, більшість членів української делегації в ПАРЄ підтримували кандидатуру Андрюса Кубілюса.