Доповідь Мюллера щодо російського втручання у президентські вибори в США у 2016 році / REUTERS

Колишній керівник передвиборчого штабу Дональда Трампа і екс-радник колишнього президента України Пол Манафорт обговорював план автономії на сході України на чолі з Віктором Януковичем.

Про це йдеться у доповіді щодо російського втручання у президентські вибори в США у 2016 році, підготовленій спеціальним прокурором і оприлюдненій на сайті Департаменту юстиції США (Міністерства юстиції).

Манафорт розповів слідчим Мюллера про свої контакти з Костянтином Килимником, який, на його думку, не працював російським шпигуном.

Відео дня

Водночас у Федеральному бюро розслідувань США вважають, що Килимник має зв'язки з російською розвідкою. У доповіді сказано, що Килимник народився 27 квітня 1970 року у Дніпропетровській області, а у 1997 році отримав американську візу для подорожей у США на основі російського дипломатичного паспорта.

"Манафорт і Килимник обговорювали план з урегулювання поточних політичних проблем в Україні шляхом створення автономної республіки у її більш індустріалізованому регіоні, на Донбасі, і обрання Януковича, - українського президента, позбавленого повноважень у 2014 році, - на керування цією республікою", - йдеться в доповіді.

Читайте такожМанафорт обговорював із Килимником "мирний план" щодо України

У цьому зв'язку сказано, що зазначений план, як пізніше визнав Манафорт, являв собою таємні закулісні можливості для Росії контролювати східну Україну.

Як стверджується у доповіді, Манафорт повідомив, що якби він не припинив це обговорення з Килимником, той мав звернутися до нього з проханнями, щоб на зустрічі з Дональдом Трампом переконати Трампа у необхідності підтримки цього "мирного плану". Крім того, за словами Манафорта, у цьому зв'язку Янукович мав би очікувати на задіяння зв'язків Манафорта у Європі та Україні для підтримки цього плану.

Крім того, сказано, що з самого початку Манафорт повідомив слідчим Мюллера про свою думку щодо цього плану, яку він висловив Килимнику, назвавши план "божевільним", і що обговорення плану припиняється.

Разом з тим Манафорт зазначив, що не пригадує, аби Килимник прохав його переглянути план після їхньої зустрічі 2 серпня.

Пол Манафорт / REUTERS

Як повідомляв УНІАН, у звіті спеціального прокурора Департаменту юстиції США Роберта Мюллера щодо розслідування російської справи зазначається, що Російська Федерація втрутилася у президентські вибори в цій країні в у 2016 році, але члени виборчого штабу Дональда Трампа не вступали у змову з російським урядом.