Клімкін пояснив логіку Путіна / УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що рішення президента РФ Володимира Путіна щодо видачі російських паспортів жителям окупованого Донбасу за спрощеною процедурою покликано створити нові можливості для російського втручання.

Читайте такожРадбез ООН збереться на засідання через указ Путіна про паспорти РФ для жителів Донбасу

Як повідомляє ТСН, про це він розповів в ефірі "Сніданку з 1+1".

Відео дня

"Є дві речі, які потрібно розуміти: ми насправді знали, що готується інфраструктура для видачі паспортів, і такі плани готуються вже доволі давно. Логіка дуже проста – видати паспорти і створити на перспективу можливість для російського втручання. І військового втручання, й іншого втручання. Тобто логіка дуже зрозуміла, захист російськомовних і так далі", - заявив Клімкін.

За його словами, рішення ухвалено саме зараз, тому що Путін планує "взяти на понт", підвищити ставки у питанні Донбасу для нового президента.

"Ми зараз будуємо міжнародний тиск, щоб показати Росії, що так просто це не обійдеться. І це не просто засідання в різних міжнародних організацій, сьогодні буде Радбез ООН, потім буде ОБСЄ та Рада Європи. Це спроба пояснити Росії, що зараз вона змінила все, що робилося далі і всю логіку діалогу навколо окупованого Донбасу", - зазначив очільник українського МЗС.

Напередодні, президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

Так прийом заяв здійснюватиметься через "уповноважених осіб" в ОРДЛО, а розгляд заяви буде тривати до трьох місяців. Видавати паспорти планується в Ростовській області РФ.

Чинний президент України Петро Порошенко зазначив, що указ Путіна про спрощену процедуру отримання громадянства РФ громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, грубе порушення суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України і повне нехтування своїми зобов'язаннями в рамках Мінських домовленостей.