Трибунал ООН вимагає від РФ звільнити українських моряків \ Фото УНІАН

Міністерство закордонних справ (МЗС) Росії виключило наявність юрисдикції у Міжнародного трибуналу ООН з морського права розглядати справу України проти РФ щодо захоплених українських суден і моряків.

Читайте такожТрибунал ООН зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків

Про це йдеться в повідомленні МЗС РФ за результатами засідання трибуналу. "Заяви, зроблені як Росією, так і Україною, під час підписання та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки", - йдеться в повідомленні російського МЗС.

У російському дипвідомстві не стали напряму коментувати вимогу Трибуналу відпустити ув’язнених українських моряків. Натомість там зазначають, що "мають намір послідовно відстоювати свою позицію, зокрема відсутність у арбітражу юрисдикції розглядати дану ситуацію". "Уникнути її виникнення можна було за умови дотримання вимог російського законодавства, що стосуються судноплавства в цьому районі. Закликаємо українську сторону діяти саме так надалі", - резюмували в МЗС РФ.

Російська делегація була відсутня під час розгляду справи України проти Росії, що відбулася у суботу, 25 травня. 

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов’язав Росію відпустити захоплених у Керченській протоці українських моряків і військові кораблі. У трибуналі визнали, що українська сторона намагалася всебічно вести переговори з РФ, але безуспішно, тому можливості для мирного вирішення суперечки вичерпані. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов’язати РФ припинити кримінальне переслідування українських моряків та утримуватися від проведення нових слідчих заходів. 

Росія і Україна повинні до 25 червня представити звіти щодо інциденту в Керченській протоці.