Міністерство закордонних справ України / REUTERS

В Міністерстві закордонних справ України очікують, що Російська Федерація швидко звільнить захоплених у листопаді 2018 року 24 українських моряків і три їхні судна.

Про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль написала у Facebook, коментуючи рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

«Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити наші військові кораблі та повернути їх під наш контроль, а також звільнити їх (моряків) і повернути в Україну», - зауважила вона.

Відео дня

Читайте такожСуд у Москві залишив у СІЗО вісьмох військовополонених українських моряків

Зеркаль наголосила, що наказ Трибуналу є чітким сигналом Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно.

«Затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та за загальним міжнародним правом», - заявила Зеркаль.

"Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ Трибуналу. Нагадаю, що в подібній справі – Arctic Sunrise – Росія також не брала участі, але швидко звільнила людей", - наголосила заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Читайте такожУ Росії адвокатам перешкоджають у доступі до військовополонених українських моряків - Полозов

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх перевезли в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» в «Лефортово».

17 квітня суд у Москві продовжив терміни арешту всім 24 військовополоненим морякам до кінця липня.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

Сьогодні, 25 травня, трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Трибунал зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов’язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених українців.