Військовослужбовці трималися на засіданні суду впевнено і посміхалися / фото Роман Цимбалюк, УНІАН

Московський міський суд визнав законним продовження арешту ще одній четвірці військовополонених українських моряків.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ з суду, таким чином, суддя відхилив скаргу захисту і залишив у силі рішення суду першої інстанції про продовження арешту до 24 липня.

Це рішення стосується Володимира Терещенка, Богдана Головаша, Сергія Попова і Андрія Шевченка.

Відео дня

Військовослужбовці трималися на засіданні суду впевнено, багато сміялися і передали через адвокатів привіт президентові України Володимиру Зеленському. При цьому ніхто ні на що не скаржився.

Засідання суду відбулося в закритому режимі.

Читайте такожСтало відомо, коли трибунал ООН оголосить рішення щодо звільнення Росією українських моряків

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

17 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт всім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці, до кінця липня.

Захист оскаржив незаконні постанови суду першої інстанції, вказавши, що захоплені російською владою військові моряки є військовополоненими і перебувають під захистом III Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року «Про поводження з військовополоненими» і не повинні утримуватися в СІЗО, оскільки це є триваючим конвенціональним порушенням з боку російської влади.

Також у скаргах адвокати вказали, що російський суд не дав належної оцінки представленій захистом резолюції ПАРЄ, згідно з якою щодо моряків мають застосовуватися норми міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції, а також не взяв до уваги доповідь Управління Верховного Комісара ООН з прав людини, відповідно до якої моряки наділені статусом військовополонених доти, доки компетентний суд не прийме іншого рішення.

Крім того, захист оскаржив відмову суду передати справи на розгляд до військового суду, як того вимагає III Женевська конвенція. Також у скаргах захист вказав, що російський суд не взяв до уваги обставин імунітету військових моряків.