Видача російських паспортів мешканцям ОРДЛО / REUTERS

Лідери держав та урядів країн-членів Європейського Союзу заявляють про готовність не визнавати російські паспорти, видані українцям на окупованому Донбасі.

Про це йдеться у висновках Європейської Ради в рамках саміту лідерів держав та урядів країн-членів Євросоюзу, який проходить у Брюсселі 20-21 червня.

"Європейська Рада висловлює свою найбільш серйозну стурбованість щодо російського президентського указу від 24 квітня, який створює можливість спрощеним чином видавати паспорти в окремих районах Донецької і Луганської областей України, що суперечить духу і цілям Мінських угод", - заявляють лідери ЄС.

Відео дня

"Європейська Рада продовжить стежити за ситуацією на сході України і готова розглянути подальші опції, в тому числі невизнання російських паспортів, виданих всупереч Мінським угодам", - наголошується у висновках.

У цьому зв'язку сказано, що Євросоюз готовий вжити нові заходи у тісній взаємодії з міжнародними партнерами.

"Європейська Рада закликає до негайного відновлення переговорних зусиль з метою виконання Мінських угод і прийняття заходів, спрямованих на відновлення довіри між сторонами", - завили лідери Євросоюзу.

Читайте такожОтримання російського громадянства для всіх українців буде спрощено, але для цього треба приїхати до РФ - Путін

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

29 і 30 квітня в Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської та Донецької областей.

1 травня Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися і постійно проживали на території Криму і виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.

8 травня Кабмін України ухвалив рішення про визнання незаконними російських паспортів, які будуть видаватися жителям окупованих українських територій, насамперед Луганської та Донецької областей.

20 червня президент Росії Володимир Путін заявив, що отримання російського громадянства для всіх українців буде спрощено, але для цього треба приїхати до РФ.