Юрій Гримчак / фото УНІАН

Заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрію Гримчаку та його помічнику повідомлено про підозру за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці Національного антикорупційного бюро України у Facebook.

"15 серпня 2019 року повідомлено про підозру затриманим напередодні заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, а також його "помічнику". Правова кваліфікація дій вказаних осіб - ч. 4 ст. 190 КК України. За даними слідства, ці особи шляхом обману заволоділи чужим майном - грошовими коштами - в особливо великому розмірі. Їх було викрито та затримано одразу після одержання частини неправомірної вигоди 14 серпня, яку було вилучено під час здійснених обшуків", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначимо, згідно з ч. 4 ст. 190 "Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою", правопорушення карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Читайте такожНАБУ показало корупційну схему, на якій заробляв затриманий Гримчак (відео)

Як повідомляв УНІАН, 14 серпня правоохоронці затримали заступника глави МінТОТ Гримчака і його помічника під час одержання хабаря.

"Затримані вимагали хабар на суму 1,1 млн доларів США від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Під час одержання частини коштів у розмірі 480 тис. дол. вони були затримані "на гарячому", - повідомили в СБУ.

Журналіст Юрій Бутусов написав у Facebook, що арешт Гримчака санкціонував генеральний прокурор Юрій Луценко. "Згідно з матеріалами справи, повідомляють джерела, Гримчак використовував свої зв'язки з керівництвом іншого міністерства - Управління охорони культурної спадщини та заповідників Міністерства культури. Це управління, яке очолює Олександр Єпіфанов, давно відоме торгівлею дозволами на будівництво в історично цінних місцях, насамперед у Києві. Якщо такого дозволу немає - будівництво незаконне. Начебто один підпис, а як же дорого він коштує. Гримчак виступив посередником у вирішенні корупційного питання", - зазначив Бутусов.

Сьогодні, 15 серпня, у МінТОТ заявили, що затримання Гримчака не стосується діяльності цього міністерства.

У Мінкульті наголосили на непричетні своїх посадових осіб до "справи Гримчака". Будь-які звинувачення чи підозри щодо зловживань з питань містобудівних перетворень працівниками Мінкультури у відомстві називають "безпідставними, надуманими та такими, що не базуються на жодній з норм права".