Петро Порошенко / REUTERS

Народний депутат, екс-президент України Петро Порошенко не з’явився сьогодні на допит в Державне бюро розслідувань в рамках справи щодо можливого захоплення державної влади та невиконання рішення суду при проведенні конкурсу з добору кандидатів до Вищої ради правосуддя і призначення її членів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це речниця ДБР Анжеліка Іванова повідомила журналістам на брифінгу в Києві.

Читайте такожКорупційний скандал навколо Нацради часів Порошенка: у регуляторі відкидають звинувачення«Сьогодні Порошенко не з'явився на допит, на який він був викликаний на 9.30», - заявила вона. За її словами, Порошенко мав бути допитаний сьогодні в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, яке стосується можливого захоплення державної влади та невиконання рішення суду при проведенні конкурсу з добору кандидатів до Вищої ради правосуддя і призначення її членів.

Відео дня

«Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснюється за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 статті 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч.3 статті 382 (Невиконання судового рішення) Кримінального кодексу України», - зазначила вона.

Іванова зауважила, що ДБР надсилає повістки Порошенку про допит через апарат Верховної Ради.

Читайте такожДБР повторно направить повістку Порошенку, який сьогодні не прийшов на допит«Те, що він не з’явився, ми станом на зараз нічого з цим не можемо зробити, бо людина – народний депутат України, і станом на зараз перебуває під депутатським імунітетом, який в січні 2020 року перестане на нього поширюватись. Застосовувати примусовий привід або будь-які інші заходи ми не можемо без згоди Верховної Ради України», - додала вона.

Речниця ДБР зауважила, що на сьогодні запланований ще один допит Порошенка. «Ми сьогодні ще чекаємо Петра Порошенка для другого допиту…це провадження стосується скасування рішення одного з керівників місцевих райдержадміністрацій Миколаївської області по землі. Це те провадження, в рамках якого була повістка (про допит – УНІАН), за якою він не з’явився. Це повторний допит, який також має відбутися», - зазначила Іванова.

Як раніше повідомляв УНІАН, до цього Порошенко не з'являвся на допити 3 та 6 вересня.

Директор ДБР Роман Труба припускав, що колишній президент може використовувати свою роботу в Верховній Раді як «кліше» для неявок на допити.