Директор ДБР прокоментував неявку Порошенка на допит / фото УНІАН

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба не виключає, що екс-президент України Петро Порошенко використовуватиме свій статус народного депутата і роботу у сесійній залі Верховної Ради як причину для неявки на допити у ДБР.

Про це Труба написав у Telegram.

Читайте такожДБР повторно направить повістку Порошенку, який сьогодні не прийшов на допит

Відео дня

«Отже, Петро Порошенко сьогодні не з’явився на допит в ДБР. Прийшов його адвокат, пояснив причину неявки свого підзахисного – він тепер народний депутат України і працює в сесійній залі. Не виключаю, що така аргументація використовуватиметься тепер як кліше під час наступних неявок на слідчі дії в ДБР», - зазначив Труба.

Він додав, що «депутатський імунітет поки не дозволить застосувати щодо нього норму КПК про примусовий привід».

Водночас, директор ДБР зауважив на існуванні одного «але», зокрема, що народні депутати мають лише три місяці, щоб використовувати таку можливість.

«Парламент сьогодні відправив в минуле депутатську недоторканність. Із січня 2020 року вона перестане бути ширмою для уникнення відповідальності», - нагадав Труба.

Він також зазначив, що Порошенку буде направлено повторну повістку на допит.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 3 вересня, Порошенка викликали на допит у ДБР, однак він не з’явився. До бюро прийшов його адвокат Ігор Головань, який повідомив, що екс-президента планували допитати як свідка у справі щодо видання одного з указів. При цьому він не уточнив інформацію щодо указу.

Також Головань зазначив, що Порошенко не з’явився на допит «з поважної причини» - бо працює у парламенті.

ДБР загалом розслідує 12 кримінальних проваджень, в яких фігурує Порошенко.

25 липня екс-президент дав свідчення слідчим ДБР у справі про купівлю-продаж заводу "Кузня на Рибальському".

12 серпня Порошенко був на допиті у ДБР як свідок у кримінальному провадженні щодо можливого ухилення від сплати податків і подальшої легалізації доходів під час купівлі-продажу ТОВ "Телеканал "Прямий". Після цього директор ДБР Труба припустив, що наступний допит Порошенка буде проведено із застосуванням поліграфа. Екс-президент відповів, що не довіряє ДБР, але готовий пройти поліграф в ефірі каналу "Прямий".