Раніше в рамках провадження були допитані звільнені моряки / http://replyua.net/

Народний депутат та екс-президент України Петро Порошенко не з’явився на допит у кримінальній справі щодо подій в районі Керченської протоки під час захоплення у полон українських моряків у листопаді минулого року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила речниця Державного бюро розслідувань Анжеліка Іванова журналістам в Києві.

«Петро Порошенко не з’явився на допит до ДБР. Допит мав відбутися у кримінальному провадженні, яке пов’язане із можливим вчиненням кримінальних правопорушень службовими особами, які займали або займають особливо відповідальне становище в органах державної влади, в тому числі і п’ятим президентом України під час проходження кораблів Військово-морських сил України через Керченську протоку у листопаді 2018 року», - заявила вона.

Відео дня

За словами Іванової, Порошенка викликали на допит у цьому кримінальному провадженні у статусі свідка.

«Він (Порошенко) на допит не з’явився, про час і дату допиту його було завчасно проінформовано у передбачений КПК спосіб… є лист адвоката, в якому йдеться, що він (Порошенко) перебуває за кордоном, однак я наголошую, що ми повідомляли про цю дату його завчасно і ми брали санкцію на розголошення декількох дат для того, щоб не було провокацій про те, що він не знав, не розумів і не почув», - зауважила речниця ДБР.

Читайте такожСуд надав ДБР доступ до документів з Офісу президента щодо захоплення моряків у листопаді

За її словами, в рамках провадження були допитані звільнені моряки.

Іванова зазначила, що наступний допит Порошенка у ДБР запланований на 3 жовтня.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня на сайті ДБР з’явилась інформація про те, що за заявою екс-заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Портнова слідчі бюро внесли до ЄРДР відомості щодо можливого вчинення службовими особами, які обіймають особливо відповідальне становище в органах державної влади, кримінальних правопорушень, передбачених статтями 109, 111 та 426-1 Кримінального кодексу.

Кримінальне провадження відкрито за фактом можливої державної зради і дій, спрямованих на захоплення державної влади, з боку екс-президента України Порошенка та інших службових осіб в листопаді 2018 року. Зазначалося, що правопорушення стосуються ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 111 (державна зрада) та 426-1 ККУ (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

У ДБР деталізували, що йдеться про події 25 листопада 2018 року, пов’язані з переходом корабельною групою ВМС України з Чорного до Азовського морів в районі Керченської протоки.

13 вересня Порошенко заявив, що передав ДБР письмові покази у справі щодо подій в районі Керченської протоки.

Також 13 вересня координатор групи адвокатів моряків Микола Полозов повідомив, що слідчі Державного бюро розслідувань почали допит звільнених українських моряків у кримінальному провадженні, відкритому за фактом можливого скоєння Порошенком та іншими службовими особами держзради.