REUTERS

Державний департамент США міг розблокувати військову допомогу Україні на кілька днів раніше, ніж це зробив президент Дональд Трамп.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на п'ять обізнаних джерел, передає Liga.net.

Читайте також"Колосальна корупція": Трамп назвав причини блокування грошової допомоги Україні

Відео дня

За інформацією видання, держсекретареві Майклу Помпео був спрямований секретний меморандум, в якому юристи Держдепу стверджували, що держава має право витрачати кошти на військову допомогу Україні незалежно від вказівок Трампа, і повідомлялося, що процес надання допомоги почнеться до 7 вересня.

У той же час чиновники побоювалися, що це спровокує конфлікт з керівником апарату Білого дому Міком Малвейні, який, згідно з показаннями свідків в рамках розслідування про імпічмент Трампа, ініціював заморожування допомоги.

За словами одного з джерел, нібито радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон незадовго до 9 вересня повідомив Держдепу, що допомогу можна відновити. При цьому невідомо, чи робив він це зі згоди Трампа, або без нього. 10 вересня Трамп звільнив Болтона "через розбіжності".

У той же час, в адміністративно-бюджетному управлінні Білого дому стверджують, що Болтон нічого такого не робив і не мав на це повноважень. Трамп заявляв, що розблокував допомогу Україні 11 вересня.