Джон Болтон / REUTERS

Щонайменше четверо чиновників США з національної безпеки були настільки стривожені спробою президента Дональда Трампа тиском добитися від України політичної вигоди для себе, що вони поскаржилися на це юристу Білого дому. При цьому, вони робили це як перед дзвінком, який відбувся 25 липня, так і після нього.

Такі подробиці Washington Post розповіли неназвані чиновники США. Природа і час дискусій з юридичним радником Ради національної безпеки Джоном Айзенбергом, про які не було відомо раніше, свідчать, що через офіційні канали Білого дому надсилалися застережні сигнали. І це відбувалося раніше, ніж вважалося. Зокрема, чиновники били на сполох ще додзвінка лідеру України, про який йдеться в скарзі інформатора.

В ті часи американські чиновники були знервовані звільненням посла США в Україні Марі Йованович. Це відбулося в травні. Крім того, їх бентежили подальші зусилля адвоката американського президента Руді Джуліані з просування пов’язаних з Україною теорій змови. Також на зустрічах у Білому домі звучали сигнали про те, що Трамп хотів, щоб нова влада в Україні надала матеріали, які можна використати, щоб нашкодити кандидату в президенти від демократів Джо Байдену.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Трамп не хотів зустрічатися із Зеленським до початку розслідування проти Байдена

Після дзвінка всі ці тривоги лише посилилися. За лічені хвилини високопоставлені чиновники включно з радником президента США з національної безпеки Джоном Болтоном були шоковані проблемними словами Трампа, які він сказав Володимиру Зеленському. Болтон й інші з усіх сил намагалися отримати стенограму розмови, яку вже на той час «замкнули» на надзвичайно секретному сервері.

«Коли люди слухали розмову в реальному часті, були серйозні занепокоєння про те, що відбувалося. Тривожні сирени вже звучали», -  сказав співрозмовник видання, який добре знає про події у Білому домі після розмови президентів.

«Люди намагалися з’ясувати, що робити, як приборкати ситуацію», - додав він.

Нові деталі про події в Білому домі вказують, що тривоги щодо телефонної розмови між президентами США і України, а також подальші події,  були важкими навіть для головних радників Трампа включно з Болтоном і тогочасному заступнику радника з національної безпеки Чарльза Куппермана.

Чиновники кажуть, що через лічені години після розмови президентів стенограма, складена помічниками, була перенесена із загальної мережі Білого дому на сервер, який зарезервований для надзвичайно таємних операцій розвідки. Згідно з даними інформатора, юристи Білого дому «наказали» чиновникам засекретити стенограму. Водночас, чиновники шукали спосіб повідомили те, що вони бачили. Тож один з них пішов «негайно» до Айзенберга. До кінця наступного дня щонайменше ще двоє чиновників, які чули розмову Трампа і Зеленського або бачили стенограму, зробили так само.

Читайте такожПереклад тексту розмови Трампа із Зеленським: «Потрібно розібратися з ситуацією щодо Байдена»

Не відомо, чи зробив щось Айзенберг після того. Один з чиновників сказав, що юрист Білого дому пообіцяв, що «простежить» за ситуацією. Це означало, що він збирався провести розслідування і можливо передати його на рівень вище адвокату Білого дому Пету Чіполлону.

Якщо все так і сталося, це б пояснювало, чому у Білому домі вже знали про всі проблеми навколо розмови Трампа з Зеленським, коли генеральний юрист ЦРУ почав говорити про них з відомством за кілька тижнів до скарги інформатора.