Ілюстрація / REUTERS

У судовому комплексі "Схіпхол" (передмістя Амстердама) Окружний суд Гааги розпочав судові засідання стосовно перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу МН17 у липні 2014 року.

Засідання суду транслюється на офіційному сайті, присвяченому судовому процесу у справі MH17.

Офіційною мовою засідання є нідерландська. Також надається англійський переклад.

На засіданні головують судді Окружного суду Гааги Гендрік Стейнгаюс, Дагмар Костер і Гелен Керстенс-Фокенс.

Засідання розпочалося о 11:00 за київським часом (о 10:00 за місцевим часом).

Суддя Стейнгаюс сказав, що кожне судове засідання починатиметься о 11:00 і триватиме до 18:00 за київським часом. Він додав, що з 13:00 до 14:00 буде обідня перерва, а з 16:00 до 16:30 коротка перерва.

На засіданні сторону обвинувачення представлятиме Державна прокуратура Нідерландів.

Також на засіданні присутня сторона захисту підозрюваного Пулатова. Його захист представлятиме нідерландська юридична компанія Sjöcrona Van Stigt. Також на засіданнях буде присутня російський адвокат Олена Кутьїна.

Відео: Радіо Свобода

Підсудними є троє росіян та один українець, яких суд вважає причетними до завезення з РФ в Україну "Бука", який збив авіалайнер, а також до його евакуації назад в Росію, повідомляє "Європейська правда".

"Є два звинувачення. Перше - це вбивство всіх людей на борту MH17. Друге - вчинення дій, що призвели до катастрофи лайнера. Суд, якщо підтвердить звинувачення, має встановити, хто був причетний до цього, хто брав участь", - розповіла журналістам Мерайє Кнайф, суддя-речник суду.

Родичі загиблих вважають, що цей процес та вирок у ньому дозволить притягнути до відповідальності представників російської політичної та військової еліти, причетних до збиття авіалайнера.

Читайте такожКатастрофа МН17: у міжнародного слідства є свідок запуску ракети, якою збили літак в небі над Донбасом

Як повідомляв УНІАН, 9 березня у Нідерландах розпочнеться судове слухання у справі MH17. Судовий процес відбуватиметься в країні, громадян якої було найбільше на борту літака Малайзійських авіаліній, за процедурою згідно законодавства Королівства Нідерланди.

До міжнародної слідчої групи з розслідування катастрофи літака увійшли представники правоохоронних органів п’яти країн: України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

Спільну слідчу групу від України очолив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група встановила, що літак збила ракета, випущена з російського комплексу "Бук".

Першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), російський генерал Сергій Дубинський і терористи Олег Пулатов і Леонід Харченко.