У ДБР відповіли Авакову / фото УНІАН

У Державному бюро розслідувань заявляють, що слідчі, які підозрюють народного депутата VIII скликання Тетяну Чорновол в умисному протиправному заподіянні смерті громадянину Володимиру Захарову, перебувають поза політикою.

Про це кореспонденту УНІАН заявили в ДБР.

"По-перше, ДБР в політику не грає стосовно заяв, спрямованих до нас, які зробив міністр. По-друге, слідчий і прокурор в окремому цьому провадженні є самостійними фігурами, які здійснюють досудове розслідування", - повідомили у слідчому органі.

Відео дня

Також в ДБР заявили, що причетність або винуватість Чорновол до імовірного злочину безпосередньо буде встановлюватися судом.

Як повідомляв УНІАН, вранці сьогодні, 10 квітня, Чорновол заявила, що в її оселі представники ДБР проводять обшук.

Також Чорновол оприлюднила скан-копію постанови Печерського райсуду столиці від 6 квітня, в якій зазначено, що її разом з іншими особами підозрюють у причетності до вбивства громадянина Володимира Захарова.

Читайте такожДБР проводить обшуки у будинку Чорновол (фото)

Згідно з документом, у ході досудового розслідування встановлено, що Чорновол "спільно з невстановленими слідством особами 18 лютого 2014 року о 12:00, перебуваючи біля будинку №10 на вулиці Липській у Києві, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки, яких хоча не бажала, але свідомо допускала їх настання, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, за попередньою змовою з групою осіб, заподіяла смерть Захарову Володимиру Костянтиновичу".

За даними слідства, Чорновол "з метою насильницького проникнення в будівлю" запропонувала невстановленим поки що особам, які перебували з нею, підпалити приміщення на Липській, 10, в якому перебували люди. Вона нібито разом з іншими особами кинула у вікна будівлі пляшки із запалювальною сумішшю. В результаті в приміщенні виникли численні осередки пожеж.

Захаров загинув внаслідок оксидної дії вуглецю, його тіло знайшли на першому поверсі будівлі.

Кримінальне провадження було відкрито 25 березня 2020 року.

Читайте такожКришував і сам "підсів": ДБР перевіряє причетність нардепа Киви до наркоторгівлі – ЗМІ

Пізніше в ДБР повідомили, що слідчі повідомили Чорновол про підозру в умисному вбивстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся до першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова та назвав неадекватними і ганебними дії Державного бюро розслідувань стосовно народного депутата VIII скликання Тетяни Чорновол.

Перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков керує слідством у справах проти екс-президента Віктора Януковича, в яких раніше захищав його як адвокат.