Експерти вважають, що проект Концепції нової редакції Конституції зазнає змін
Експерти вважають, що проект Концепції нової редакції Конституції зазнає змін

Експерти вважають, що проект Концепції нової редакції Конституції зазнає змін

10:35, 25.04.2008
4 хв.

Судова гілка влади буде під умовним Балогою... Нас очікує зміна стратегії і тактики конституційного процесу Президента... Це робочий документ...

Українські експерти і політологи називають недосконалим проект Концепції змін до Конституції і переконані, що він буде значною мірою доопрацьований.

Про це свідчить експерт-опитування, проведене Центром досліджень політичних цінностей, передане УНІАН.

Директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло ПОГРЕБІНСЬКИЙ Михайло Погребинськийзазначив, що проект Концепції є спробою заховати справжні цілі за нібито перерозподілом, збалансуванням повноважень, наданням народу права законодавчої ініціативи. “Все це ширма, за якою ховається справжня мета – поставити під свій контроль Генеральну прокуратуру і судову гілку влади, що там насправді і зроблено, крім того, позбавити депутатів недоторканості”, - сказав він.

Відео дня

М.ПОГРЕБІНСЬКИЙ виловив переконання, що у разі ухвалення відповідних змін до Конституції “судова гілка влади буде під Балогою”. “Тут я маю на увазі умовного Балогу – зміниться Президент, з’явиться інший Балога. Але повний контроль над судовою гілкою влади через Вищу раду юстиції, яку має очолювати Президент і пропонування складу Конституційного Суду від Президента, означає можливість компенсувати всі недоліки впливу у всіх інших елементах цієї системи”, - сказав він.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир ФЕСЕНКОФесенко висловив сумнів, що проект концепції перетвориться в закінчений, узгоджений конституційний текст. “Судячи з деяких витоків інформації, та і по тексту документу це видно, він не зовсім відповідає ідеям, які були покладені в початок процесу роботи Національної конституційної ради”, - сказав він. В.ФЕСЕНКО нагадав, що раніше йшлося про посилення президентських повноваження та вплив Президента на систему влади. Крім того, наголосив він, спостерігається деяка суперечливість концепції. “Навіть в питанні подолання дуалізму виконавчої влади, в одному місці йдеться про те що треба, щоб уряд був відповідальним за вертикаль виконавчої влади, а в іншому – Президент буде призначати керівників місцевих державних адміністрацій”, - наголосив політолог.

В.ФЕСЕНКО зазначив, що ця концепція ще не є системним завершеним документом. “Нас очікує зміна стратегії і тактики конституційного процесу Президента, не виключаю суттєвих змін того тексту, який ми днями побачили ”, - сказав він.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій КУЛИК висловив Віталій КУЛИК думку, що концепція є реакцією Секретаріату на ініціативи Юлії ТИМОШЕНКО про парламентську республіку. “В цьому документі чітко видно, що деякі положення вже зараз викликають дискусію. Вони можуть бути негативно оцінені опонентами Банкової”, - наголосив він. При цьому, на його думку, озвучення подібних документів не матиме позитивних наслідків для реалізації. “Нинішня концепція – черговий документ, який потім переформатують, або взагалі відмовляться від нього. Це робочий документ, який повинен дати поштовх дискусіям, інформаційним приводам”, - додав він.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ оцінив проект як намагання Вадим Карасьов продемонструвати генерацію конституційного оновлення з боку Президента і утримання першості в боротьбі за конституційну адженду (порядок денний) з конкурентами від двох великих партій. З іншого боку, за його словами, це реалістичне намагання відкоригувати недопарламентсько-президентську республіку, яка в Україні діє з 1 січня 2006 року. За його словами, основні зусилля НКР спрямовані на виправлення цього недопарламентаризму. “Суть її наступна: парламентаризувати виконавчу владу, щоб вона формувалась в парламенті за поданням кандидатури прем’єр-міністра Президентом і ця кандидатура буде висуватись найбільшою фракцією парламенту”, - сказав В.КАРАСЬОВ.

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся