Богдан Яременко / Фото: УНИАН

Заява президента України Петра Порошенка про те, що Україна вимагатиме прив'язати усі зобов'язання Росії за Мінськими угодами до конкретних дат у 2016 році, є нереалістичною. Про це Яременко сказав у коментарі УНІАН.

Читайте такожМіноборони відкрило "гарячу лінію" для скарг на неякісну форму та взуття

"Це абсолютно нереалістично, це можна було зробити від початку і потрібно було зробити. По-друге, Росію не вдасться переконати зробити це, оскільки Росія буде займати таку позицію, що, наприклад, вона немає ніякого відношення безпосередньо до припинення вогню, до обміну полоненими, оскільки вона не є стороною конфлікту", - зазначив Яременко.

Відео дня

За його словами, у той спосіб, в який українська влада підходить до війни, не називаючи її війною і не оголошуючи Росію фактично стороною конфлікту, примусити Москву взяти на себе відповідальність буде дуже важко.

Коментуючи заяву президента Росії Володимира Путіна про відмову повернути Києву контроль над державним кордоном між Україною і РФ на тимчасово окупованому Донбасі до внесення змін до Конституції України, Яременко зазначив, що текст Мінських домовленостей узгоджений, "тому тут немає нічого нового ні в позиції Путіна, ні в тексті Мінських домовленостей".

"Про це говорилося від самого початку, це є одна з найбільших проблем, що Мінські домовленості складені таким чином, що повернення Україні контролю над українсько-російським кордоном відбувається як останній етап врегулювання вже після проведення виборів. От, власне кажучи, це і підтвердив Путін", - сказав Яременко.

Щодо заяви Путіна про необхідність включення до Конституції України на постійній основі закону про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, Яременко зазначив, що про це в Мінських домовленостях не йдеться, а йдеться про необхідність врегулювання загалом.

"Мінські домовленості передбачають надання особливих повноважень окупованим районам Луганської і Донецької області. Так що це теж одна з вимог Мінських домовленостей. Там не прописано, який це має бути тип закону, але те, що відповідні положення мають бути закріплені законами в Конституції, про це йде мова в Мінських домовленостях", - додав експерт.

Читайте такожПутін зізнався, що кордони для нього не важливі, якщо "руським людям погрожують"

Як повідомляв УНІАН, в інтерв'ю німецькому виданню Bild Путін заявив про відмову повернути Києву контроль над державним кордоном між Україною і Росією на тимчасово окупованому Донбасі до внесення змін до Конституції України.

"Пункт 9-й (Мінських угод) - відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України на підставі закону України про конституційну реформу до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11, тобто проведення конституційної реформи", - сказав він.

"Тобто, спочатку конституційна реформа, політичні процеси, а потім на основі цих процесів створення атмосфери довіри і завершення всіх процесів, у тому числі закриття кордону. Наші європейські партнери - і канцлер ФРН, і президент Франції - мають якось побільше вникати, мені здається, у ці проблеми", - додав Путін.

При цьому він заявив, що у Мінських угодах записано про зміни до Конституції на постійній основі.