Як російський банкір, що назвався депутатом Думи, доводив, що України не існує
Як російський банкір, що назвався депутатом Думи, доводив, що України не існує

Як російський банкір, що назвався депутатом Думи, доводив, що України не існує

10:56, 25.06.2008
5 хв.

“Нема такої країни!” – істерично верещав, бризкаючи слиною, віце-президент російського МІБ-банку. – “Та у вас же масово пам’ятники Леніну зносять!”... “Націоналістка вилила на мене горілку!”...

“Нема такої країни!” – істерично верещав, бризкаючи слиною, віце-президент російського МІБ-банку, який відрекомендувався як "депутат Держдуми Російської Федерації". – “Та у вас же масово пам’ятники Леніну зносять!”... “Націоналістка вилила на мене горілку!”...

Щиро кажучи, гадала, що шовіністичні випади в бік України від Володимира Жириновського чи Юрія Лужкова – це просто непорозуміння, прояв закомплексованості окремих російських політиків... А відомі географічні одкровення Володимира Путіна перед американським Президентом – як я гадала, взагалі щось зі світу фантастики.

Але ж ні… Ніщо людське не чуже й простим російським банкірам.

Відео дня

Днями відвідала Москву – поїхала підтримати нашого режисера Романа Балаяна, який зняв новий фільм «Райські птахи». У ці дні якраз проходить Московський кінофестиваль, і стрічка бере участь у конкурсній програмі. За процедурою, після представлення стрічки для преси та журі, режисер влаштовує прийом на честь фільму.

Приймав Балаян гостей в Українському культурному центрі на Старому Арбаті.

Прийшов віддати честь режисерові й давній його товариш президент кінофестивалю Микита Михалков. Привів із собою “друга” – віце-президента Міжрегіонального інвестиційного банку, такого собі Олега Сидоренка. Про те, що Сидоренко “друг” Михалкова, заявив сам Сидоренко.

Ксеня Лесів, Микита Михалков, Олег Сидоренко

 

Підходжу до Микити Сергійовича.

– Поділіться, будь ласка, вашими враженнями від фільму.

– Не можу, – відповів культурно Михалков, – адже я президент фестивалю і не маю права висловлювати свою думку.

– А ви звідки? – поцікавився в мене Олег Сидоренко, який стояв поряд з Михалковим і потягував з чарки горілку.

– З Києва, – відповіла я.

– Ой, дивися на неї, – звертається з недоумкуватим виразом обличчя банкір Сидоренко до свого “друга”. – Це ж хохлушка, ти тільки поглянь – яка тут стоїть перед нами хохлушка!

Михалков, який, напевне, отримав пристойніше виховання, вдав, наче не почув...

– А ви, даруйте, хто такий? - поцікавилася я у "друга" Михалкова.

– Зовуть мене Олег Сидоренко, депутат Держдуми Російської Федерації, – гордо мовив шанувальник кіно. (Його справжню ідентифікацію ми провели пізніше).

"Думець", кидаючи на мене недоумкуваті погляди, не вгавав…

– Я гадав, що хохлушки інші. А то дивись, яка худенька. І брови має вищипані – думав, вони не дивляться за собою.

Мені стало ніяково... Збиралася сказати, що рада подивитися на живого, справжнього кацапа, проте не хотілося в такий вечір нариватися на конфлікт. Я просто відійшла вбік.

Стою, попиваючи коктейль, коли ж чую позаду голос банкіра:

– Ой, як ті хохли розвоювалися!.. От подивися, до чого вони країну довели?!

– А вам що до того? – відповіла я. – Наша країна, нам у ній жити. Ви краще подбайте про ваші простори... А про Україну так не хвилюйтеся, якось без вас розберемося.

– Та яка країна?! Про яку країну ти говориш? Нема ніякої України! Це ми її створили – це наша країна. Та ти взагалі соплячка, що ти розумієш! Та ми вас з-під Польщі витягнули!..

– А хто вам сказав, що нас потрібно було звідкілясь витягувати?

– Нема такої країни! – істерично верещав, бризкаючи слиною, віце-президент банку. – Коли ви були під Росією, то відро яблук коштувало в кілька разів дешевше, а тепер що?

– «Пане», та нам яблук вистачає, ще й вас можемо нагодувати – і яблуками, і нашим українським салом. Ми, на відміну від вас, не тільки їсти хочемо. Ми душу маємо, яку яблуками не нагодуєш. До речі, коли ми були під Росією, то мою прабабцю з маленькими дітками вислали в Сибір. Звідки вона повертаючись, спухла з голоду й мало не померла. А мій дядько відсидів десять років у Сибіру…

Уже добре піддатий, "думівець" мене й не слухав, теревенив щось, не забуваючи мене називати “сполячкою” і “хохлушкою”.

– А ви, – з опалу кажу я цьому Сидоренку, – не здатні навіть для дискусії по телебаченню виставити адекватну людину – лише якихось жириновських та затуліних командируєте...

– А ти хоч раз спілкувалася з Володимиром Вольфовичем наодинці? Ти навіть не можеш собі уявити, яка це чудова й розумна людина.

– Та, знаєте, якось і не маю такого бажання. Може, у цих панів і бувають просвітлення, але то їхня особиста справа. Я кажу лише про їхню публічну активність – ту, що стосується України.

– Та ти хоч раз була в провінційних містах України, бачила, що там робиться?

– І що ж там такого робиться?

– Там же масово пам’ятники Леніну зносять! Особливо на Західній Україні...

– Ой, яка трагедія!..

Тут Сидиренко махнув рукою, і сказав, що більше зі мною нема про що говорити, крім…

– Ти класна баба! Давай краще поговоримо про це!

При цьому “глибокодумний” квазі-думський діяч голосно гикнув і вилив мені на сукню горілку. Глянув на мене посоловілими очима й, замість того, щоб вибачитись, закричав, тицяючи рученятами в офіціантку, одягнуту в український національний костюм.

– Це вона все винна! Ось та націоналістка в вишиванці мене штовхнула!

Офіціантка, яка навіть не наближалася до банкіра, що мріє стати депутатом, здивовано глипала очима... Той тим часом, гикаючи, подався в туалет.

P.S. Їду вже в поїзді, думаю, аби швидше до Києва дістатися. Чую сусідка в купе розмовляє з кимсь по телефону:

– Та ті хохли замахали, вимагають доручення від батька на дитину, інакше не хочуть через кордон пропускати. Ти уявляєш, як ті хохли знахабніли?!

Повіяло російською Думою...

Ксеня Лесів, Москва – Київ

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся