
В Україні настав період приготування зимових заготовок. Дуже смачна консервація виходить із помідорів, але до вибору овочів потрібно підходити з розумом. Деякі томати не підходять для закруток і можуть викликати серйозне отруєння.
Які помідори не підходять для консервування
Щоб соління довго зберігалися і не псувалися, всередині банки не повинно бути бактерій. При порушенні цих правил закуски можуть забродити і вибухнути. Якщо знати, які помідори не можна консервувати, то ємності простоять цілими багато місяців.
Для засолювання заборонено використовувати будь-які томати з тріщинами, темними плямами, пошкодженнями. Навіть невелика плямочка містить хвороботворні організми, що спричиняють бродіння маринаду і вибух банок. Перед маринуванням обов'язково вимийте овочі та зелень, а також простерилізуйте самі ємності.
Чи можна консервувати помідори, які ще зелені
Багато людей квасять і маринують плоди незрілими, вважаючи, що так смачніше. Зелені помідори дійсно є популярною закускою, але також можуть бути небезпечними. У незрілих овочах міститься небезпечна для організму отрута соланін. Під час дозрівання рівень токсину знижується, тому готувати можна тільки близькі до стиглості томати.
Щоб не отруїтися, запам'ятайте, які помідори підходять для консервації - це майже стиглі плоди, що досягли максимального розміру і скоро почнуть червоніти. Якщо ж овочі дрібні, щільні, з'явилися на гілці менше двох тижнів тому, то закривати їх не варто. А також не можна їсти томати, які гірчать - їх замаринували занадто молодими, а отже концентрація соланіну може бути небезпечною.
Щоб закуска точно була смачною, приготуйте квашені помідори за нашим рецептом.