фото УНИАН

Виконуючий обов'язки голови Конституційного суду (КС) Віктор Кривенко вважає неприпустимим зменшення розміру щомісячного довічного утримання суддів в рамках пенсійної реформи.

Читайте такожВР розглядає поправки до судової реформи за присутності всього 120 депутатівПро це йдеться в зверненні Кривенка до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної Ради Андрія Парубія, оприлюдненому на сайті КС.

Він нагадує, що ініційована урядом пенсійна реформа передбачає єдиний підхід до обчислення пенсій і, відповідно, зміну законодавчого врегулювання питання пенсійного забезпечення суддів.

Відео дня

На думку Кривенка, зменшення розміру щомісячного довічного грошового утримання судді знижує гарантії його незалежності.

Також в.о. голови КС нагадує, що в своєму рішенні від 8 червня 2016 року КС визнав неконституційними положення законів України щодо зменшення розміру щомісячного довічного утримання судді.

"Відповідно до положення статті 151² Конституції України, рішення і висновки, ухвалені Конституційним судом є обов'язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені", – йдеться в листі Кривенка.

"З огляду на вимоги ст. 8 Конституції України, прийняття законів, інших правових актів або їх окремих положень у редакції, аналогічній тій, яка була визнана неконституційною, є неприпустимим", – підсумував він.