Джемілєв: у Криму в результаті окупації завдано шкоди екології / фото УНІАН

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляє, що Російська Федерація в окупованому Криму активно здійснює політику витіснення корінного народу півострова.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу щодо проекту резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)».

«У Криму йдуть не тільки грубі порушення прав людини, там зневажаються всі норми Женевської конвенції (від 12 серпня 1949 року - УНІАН) про статус окупованих територій. Відбувається витіснення корінного народу... і заселення Криму, як вони висловлюються, природними росіянами», - заявив Джемілєв.

Відео дня

Читайте такожДжемілєв розповів про можливість звільнення інших кримських татар

«За офіційними даними так званої республіки Крим, зараз завезено на територію Криму близько 250 тисяч так званих ватників з Донбасу і Луганська і ще приблизно стільки ж росіян з території Російської Федерації, і одночасно відбувається витіснення всього корінного народу, проукраїнськи налаштованого населення», - наголосив Джемілєв.

За його словами, у Криму в результаті окупації завдано шкоди екології. «Ґрунтові води опустилися на 17 м і вже відбувається засолення землі. Для відновлення цієї території знадобляться мільярди і мільярди доларів», - сказав уповноважений президента.

«Тому ми зараз розраховуємо на мобілізацію світової спільноти з тим, щоб цю країну-агресора поставити в ізоляцію і змусити її рахуватися з міжнародними нормами», - додав Джемілєв.