Кадр обстрілу Новолуганського / фото прес-центр штаба АТО

Європейський Союз через різке погіршення ситуації на Донбасі виступив із заявою, в якій закликав Росію використати свій вплив на сепаратистів та відновити роль Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) у вирішенні критичних ситуацій на місцях.

Як повідомляє власний кореспондент УНІАН, відповідна заява речника ЄС була розповсюджена сьогодні в середу в Брюсселі.

«Гуманітарна ситуація та ситуація в сфері безпеки на сході України різко погіршилася. Там ми спостерігали найбільшу кількість порушень припинення вогню з лютого 2017 року, що стало причиною загибелі людей та знищення майна. Розташування збройних сил у безпосередній близькості до житлових районів та стрілянина з чи у напрямку критичної інфраструктури показує повну неповагу до життя людей. Життєво важливими є більші обмеження та подальші зусилля, щоби захистити постачання води та енергетичну інфраструктуру», - констатували в ЄС.

Відео дня

Речник ЄС наголосив, що необхідно поважати домовленості щодо припинення вогню, розведення військових сил та відводу важкого озброєння на місця зберігання, які можна перевірити. «Ми також нагадуємо, що дуже важливим є забезпечення повного, безпечного та безперешкодного доступу Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ та її технічного обладнання на всій території, яка передбачена її мандатом», - йдеться в заяві.

Читайте такожПорошенко пропонує посилити склад СЦКК на Донбасі представниками Німеччини та Франції

В ЄС знову вказали на важливість виконання всіма сторонами Мінських домовленостей. «Ми очікуємо, зокрема, від Росії повного і негайного використання свого впливу на сепаратистів у цьому відношенні. Угода, досягнута сьогоднішньою Тристоронньою контактною групою щодо поновлення зобов'язань про припинення вогню у святковий період, є необхідним кроком, хоча негайне обмеження залишається обов'язковим», - заявив речник.

Він також зазначив, що вивід Росією свого контингенту з СЦКК також має серйозні негативні наслідки для підтримання припинення вогню та стабілізації лінії контакту. «Ми очікуємо, що обидві сторони вживатимуть усіх необхідних заходів, з тим, щоб СЦКК міг відновити свою критичну роль у вирішенні серйозних проблем безпеки на місцях», - підкреслив речник.

Він знову констатував, що Європейський Союз продовжує підтримувати поточні дипломатичні зусилля з метою повного виконання Мінських домовленостей як основи для сталого політичного вирішення конфлікту на сході України, яке поважає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Читайте також"Путіну потрібні криваві перемоги": Турчинов прокоментував вихід Росії зі СЦКК на Донбасі

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня в Міністерстві закордонних справ РФ заявили, що Росія припиняє роботу свого представництва в СЦКК. Російські офіцери повинні покинути Україну через нібито «напружену морально-психологічну обстановку» і «зневажливе ставлення українських військовослужбовців».

В Міністерстві закордонних справ України вважають, що рішення РФ вивести російських військовослужбовців зі складу Спільного центру з контролю і координації істотно підриває Мінські угоди.

У Генштабі ЗСУ наголосили, що заяви РФ про нібито зневажливе ставлення українських військовослужбовців до російських колег у СЦКК не відповідають дійсності.

У Спеціальній моніторингової місії ОБСЄ заявили, що СЦКК відіграє важливу роль у виконанні Мінських угод і гарантуванні безпеки спостерігачів місії.

Також у СММ ОБСЄ заявили, що місця відкликаних з СЦКК російських офіцерів зайняли бойовики.

Сьогодні раніше представник України в робочій підгрупі з питань безпеки ТКГ Євген Марчук повідомив, що Росія готова повернути своїх військових до СЦКК за певних умов.

«Щойно представник РФ у нашій групі з питань безпеки зробив офіційну заяву про те, що Росія готова повернути своїх військових до СЦКК при певних умовах. Це затвердження положення про СЦКК, їхній статус, гарантії безпеки тощо», - підкреслив Марчук.