Віхи тижня: Тимошенко у пошуках передвиборчого образу, доля соціаліста і погані передчуття Литвина
Віхи тижня: Тимошенко у пошуках передвиборчого образу, доля соціаліста і погані передчуття Литвина

Віхи тижня: Тимошенко у пошуках передвиборчого образу, доля соціаліста і погані передчуття Литвина

12:36, 22.06.2009
5 хв.

Судячи з того, що передвиборчий штаб ПР очолив Азаров, соратники Януковича не поспішатимуть повертатися за стіл переговорів з БЮТ...

Юлія Тимошенко пообіцяла народу України будь-яку політичну модель, яку той обере. Віктор Ющенко за звичкою розкритикував уряд і здивував новим призначенням в СБУ. Володимир Литвин прагне скоріше призначити дату президентських виборів і не допустити дострокового переобрання Верховної Ради.

Юлія Тимошенко
Прем`єр-міністр продовжила практику телевізійних бенефісів, що дозволяють довести населенню країни її версію того, що відбувалося за столом переговорів з Партією регіонів. У стилістиці «Прийшла і говорю», більше властивій її подрузі Аллі Пугачовій, Юлія Володимирівна вміло нарікала, що чоловіки-політики залишили її наодинці  з економічною кризою, але пообіцяла не опускати рук. До того ж Тимошенко провела щось подібне до політичного лікнепу, висловлюючи з телеекрану спрощене розуміння відмінностей між президентською і парламентською республіками. З ентузіазмом комівояжера-початківця лідер БЮТ просить співгромадян віддати їй свої голоси, щоб, володіючи реальною владою, визначитися, яка модель управління краща для країни.

Ось тільки соратники чомусь постійно підводять леді в білому. Минулого тижня відзначився бютівець Віктор Лозинський, який у Кіровоградській області разом з тамтешнім прокурором і начальником міліції до смерті «затримав» місцевого жителя, який здався їм підозрілим. Обставини інциденту залишаються до кінця нез’ясованими, хоча деякі речі є очевидними до завершення розслідування: багато з того, що ми чули про латифундистів у Латинській Америці, приживається на українській землі, а парламентарії не стануть здавати свого колегу.

Відео дня

Андрій Кислинський
Дивовижним кадровим призначенням порадував Віктор Ющенко. Андрія Кислинського, який на посту заступника глави президентського секретаріату демонстрував вражаючу обізнаність щодо кола спілкування і намірів Юлії Тимошенко, призначено заступником глави СБУ. За словами його нового шефа, Валентина Наливайченка, Кислинський займатиметься гуманітарними питаннями, зокрема, Голодомором. Дивні справи творяться на Володимирській: то заступника Генерального прокурора незаконно прослуховують, то намагаються стати практично цивільним відомством. Чудеса, та й годі.

Мабуть, щоб боротьба з кризою не здавалася виборцям легкою, Юлія Тимошенко знову ускладнила собі завдання. З уряду під акомпанемент звинувачень у корупції вичавили міністра транспорту і зв`язку Йосипа Вінського, який ще кілька років тому був «сірим кардиналом» Соцпартії з чудовим прізвиськом «Коба». Йосип Вікентійович не став чіплятися за затишне крісло вельми хлібного міністерства, можливо, розраховуючи, що парламент не прийме його відставку. Зате Вінський не став зволікати з відставкою з поста заступника голови партії «Батьківщина», який він одержав після розставання з Олександром Морозом. Знаючі люди стверджують, ніби причина розбрату між прем`єром і колись улюбленим міністром зовсім не політичні розбіжності, а банальні розбіжності в питаннях фінансових.

Юрій Луценко
Але не всі колишні соціалісти однаково корисні. Наприклад, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, схоже, вже зализав рани, нанесені німецькими поліцейськими його самолюбству в аеропорту Франкфурта. Юрій Віталійович по-хамськи пожартував на адресу Арсенія Яценюка (той пробачив колишнього соратника по НУ-НС, і пообіцяв не миритися з хамським навішуванням ярликів)  і  висловив готовність агітувати за Юлію Тимошенко під час президентської кампанії. Подібні реверанси, звичайно, лестять самолюбству Юлії Володимирівни куди більше, ніж пасаж Луценка про необхідність прем`єра вибирати поміж бандитами і імпотентами для ухвалення законів. Втішно відзначати, що себе Луценко вважає головною перешкодою на шляху створення широкої коаліції.

Азаров
Судячи з того, що передвиборчий штаб Партії регіонів очолив Микола Азаров, соратники Віктора Януковича не поспішатимуть повертатися за стіл переговорів з БЮТ. Сам Віктор Федорович вже практично дав згоду на проведення президентських виборів 17 січня 2010 року. Микола Янович розповів, що, виявилось, Тимошенко зовсім не проти проведення спарених виборів Президента і Верховної Ради 25 листопада поточного року. Не виключено, вся справа в тому, що Юлії Володимирівні не вдалося переконати ЄС надати Україні фінансову допомогу для розрахунків за газ. На початку кожного місяця ми чуємо браві заяви урядовців і бачимо, як кошти для оплати Газпрому наскрібаються по засіках. Хоча Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу не виключає можливості повторення газової кризи в найближчі тижні,  грошей на оплату поточних поставок газу Україні Євросоюз виділяти не став.

Володимир Литвин
Тонко відчуває неприємну політичну кон`юнктуру Володимир Литвин. Пригадується, після провалу ідеї зі створенням «ширки» спікер радив депутатам трохи помовчати і постаратися донести свою позицію народу. Сам Володимир Михайлович не тільки випробував ходові якості нового українського танка «Оплот», але й закликав до створення уряду національного порятунку. Литвину, схоже, не подобаються «нашоукраїнські» маневри навколо перебування у складі коаліції, і він намагається знайти протиотруту від дострокових парламентських виборів. Втім, якщо голова Верховної Ради залишиться у цій позиції сам на сам, йому доведеться змиритися з необхідністю знову випробувати ступінь довіри виборців.

Євген Магда

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся