Віхи тижня: Тимошенко гне свою лінію, Ющенко заграє з правими, фінанси співають романси
Віхи тижня: Тимошенко гне свою лінію, Ющенко заграє з правими, фінанси співають романси

Віхи тижня: Тимошенко гне свою лінію, Ющенко заграє з правими, фінанси співають романси

11:02, 21.12.2009
5 хв.

Сесійна зала впала в зимову сплячку... Якби піар мав богиню, то Юлія Володимирівна могла би претендувати на це звання...

Україна не отримає Державний бюджет-2010 раніше весни наступного року. Відкритій дискусії з опонентами кандидати на президентський пост віддають перевагу зрежисованим  піар-акціям. МВФ продовжує залишатися головною надією Кабінету Міністрів.

Верховна Рада вирішила здвоєним пленарним тижнем завершити календарний рік. Правда, народні депутати особливо не перетруджуються: прогулюються кулуарами, купують новорічні подарунки практично не відходячи від робочого місця та імітують бурхливу активність. Законодавці так і не змогли минулого тижня ані прийняти зміни в закон про вибори Президента (нинішню версію регіонали вважають цілком демократичною), ані звільнити міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Схоже, сесійна зала впала в зимову сплячку, і монотонний голос Олександра Лавриновича, який веде засідання, заколисує залишки політичної активності.

Наприклад, не відбулося публічне виштовхування на пенсію Володимира Стельмаха, у якого закінчився термін повноважень голови правління Національного банку. Віктор Ющенко не поспішає міняти на переправі перевіреного фінансового важковаговика, а БЮТ, який непримиренно критикував Стельмаха, вважає за краще не робити різких рухів. Мабуть, розуміють, що в нинішній ситуації вивчений супротивник кращий за ентузіаста перебудови фінансової системи.

Відео дня

Віктор Ющенко Заразом політики вже змирилися, що Україна увійде до Нового року без Державного бюджету. Якщо впродовж декількох останніх років у парламенті в кінці грудня кипіла робота з «розпилювання» доходів і витрат на користь конкуруючих угрупувань, то виборча кампанія позбавила будь-яких перспектив тих, хто хоче відщипнути кусник від бюджетного пирога. Навіть Юлія Тимошенко заявила, що бюджет-2010 буде прийнятий після президентських виборів. У відповідь Віктор Ющенко офіційно зажадав припинити фінансувати виключно ті регіони, які планує відвідати Юлія Володимирівна. Мабуть, Президент стурбований тим, що прем`єр давненько не була на Сумщині. Для більшої наочності Віктор Андрійович порівняв лідера БЮТ зі Снігуронькою, яка роздає передвиборні подарунки за державний кошт.

Будемо відверті: не будь Україна парламентсько-президентською республікою, машини і квартири щедрою рукою сіяв би на електоральному полі і сам Ющенко. Але такої можливості у нього сьогодні немає, тому доводиться шукати інші варіанти підвищення рейтингу. Серед них - активне загравання з правими націоналістичними організаціями. Президент не виключив можливості присвоєння Степану Бандері звання Героя України. Але куди цікавіше інше: Ющенко анонсував проведення переговорів з представниками націонал-демократичних сил, які балотуються в Президенти, про висунення єдиного кандидата. Правда, потенційні учасники об`єднання від такої перспективи відхрещуються.

Після Нового року частина претендентів на президентське крісло дістане можливість під час дебатів на Першому національному донести свою позицію до виборця. Втім, «чудова п`ятірка» - керівники країни, лідер опозиції і Арсеній Яценюк, який долучився до них, - відмовилися від участі в теледебатах у першому турі. Вони вважають за краще проводити власні мітинги і виступи з наперед відомою тематикою і відсутністю каверзних запитань. Ющенко і Янукович навіть не прийшли на канал «Україна», що спробував влаштувати телевізійне «танго утрьох» за участю обох Вікторів і однієї Юлії. Тимошенко прийшла і максимально використала ефірний час для критики опонентів. Почуттів від виступу прем`єра декілька. Напевно, якби піар мав богиню, то Юлія Володимирівна могла би претендувати на це звання. Вона вміло ухилялася від неприємних питань і наполегливо гнула свою лінію. Погодьтеся, немало в світі прем`єрів, які стверджують, що зараз не час говорити про цифри як показники економічної стабільності. Та й нехитромудрий, але ефективний фокус із пропозицією гостям студії руками проголосувати  за президентську або парламентську форму правління багато вартий. Тимошенко так і не дала відповідь на запитання про співпрацю з Віктором Медведчуком, зате пообіцяла, що Януковича і близько до влади не підпустить.  Віктор Федорович для лідера БЮТ - «втілення зла, що нависло над Україною». 

Юлія ТимошенкоДо того ж Тимошенко виразно заявила, що після обрання президентом у країні більше не буде олігархів, у яких залишиться виключно майно, придбане законним шляхом. Не знаю, чи спокійно спали після 4-годинного телебенефісу Юлії Володимирівни Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Богдан Губський та інші, але масового підйому у лавах бізнесу під гаслом «Юля  - наш Президент!» поки не спостерігається. Мабуть, «нормальних» з точки зору прем`єра бізнесменів у країні практично не залишилося. Хоча, ні - один точно є. Це Олександр Геннадійович Тимошенко, який уміло що приховує від дружини назви своїх фірм.

Щиро жаль, що дипломатичний протокол і зайнятість державними і передвиборчими справами не дозволяють Юлії Володимирівні особисто махнути до Вашингтона, щоб переконати керівництво МВФ таки підкинути мільярдик-два для України. Віце-прем`єр Григорій Немиря і шеф Мінфіну Ігор Уманський поки не зуміли домовитися про новий транш для офіційного Києва, без якого січень може виявитися нерадісним. Ось і «Газпром» вже обіцяє з 1 січня підвищення ціни до 300 доларів за тисячу  кубометрів, нагадуючи, що за транзит в першому кварталі 2010-го вже давно розрахувався.

Євген Магда

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся