Напередодні Дня гніву Азаров раптом полюбив підприємців. Чи не пізно?
Напередодні Дня гніву Азаров раптом полюбив підприємців. Чи не пізно?

Напередодні Дня гніву Азаров раптом полюбив підприємців. Чи не пізно?

13:45, 12.05.2011
8 хв.

Організатори вважають, що цю владу може зупинити лише «могутній народний протест, тому має сенс тільки безстрокова кампанія з відновлення конституційного ладу»...

Організатори вважають, що цю владу може зупинити лише «могутній народний протест, тому має сенс тільки безстрокова кампанія з відновлення конституційного ладу»...

Український уряд днями спішно і гучно оголосив про свою готовність піти на значні поступки підприємцям, які домагаються перегляду Податкового кодексу в плані полегшення умов бізнесу для платників єдиного податку.

Як повідомила минулого вівторка урядова прес-служба, перший віце-прем`єр-міністр Андрій Клюєв пообіцяв «уважно працювати зі всіма пропозиціями підприємців», коментуючи пропозиції Координаційної ради з розвитку малого і середнього бізнесу при Кабміні від 5 травня поточного року.

Відео дня

Крім того, він доручив Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мін’юсту і Державній податковій службі при доопрацюванні до другого читання законопроекту №8217 «Про внесення змін до Податкового кодексу і деяких інших законодавчих актів» розглянути питання про зняття обмежувальних норм для реєстрації платниками ПДВ платників єдиного податку і зниження ставки єдиного соціального внеску.

Справа в тому, що згідно з нормами Податкового кодексу платник єдиного податку не має права реєструватися платником ПДВ. А для того, щоб таким стати, потрібно переходити на загальну систему оподаткування – що обтяжливо для підприємців і суперечить самому принципу спрощеної системи оподаткування.

Також підприємці зажадали майже двократного зниження ставки єдиного соціального внеску – з 34,7% до 18,1%. І влада тепер уже заявляє про готовність піти на поступки в цьому питанні. «У проекті змін до кодексу передбачається зниження єдиного соціального внеску до рівня мінімального страхового внеску. Якщо Кабмін виступить із пропозицією переглянути ставку для всіх категорій, ми її розглянемо», - розповів глава парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Віталій Хомутинник.

Більш того, Андрій Клюєв пообіцяв підприємцям поліпшити умови їх поточної діяльності, для чого доручив Міністерству внутрішніх справ організувати щоденне, в режимі он-лайн, оприлюднення скарг на гарячі лінії МВС і реакцію на них на відомчому сайті міністерства.

При цьому він дав доручення всім міністерствам і відомствам, а також місцевим органам влади набагато активніше співпрацювати з представниками малого і середнього бізнесу. За словами першого віце-прем`єра, «всі чиновники повинні розуміти, що тільки створення сприятливих умов для бізнесу приведе до залучення нових інвестицій, створення нових робочих місць і, нарешті - прискореного економічного зростання».

Клюєв
У середу Клюєв дав ще вказівку Державній податковій службі - кардинально змінити систему роботи з платниками податків, зробивши акцент на впровадження якісного обслуговування. Він зажадав від податківців поліпшити систему реагування на резонансні і найбільш масові звернення платників податків, що стосуються проблем з адмініструванням податків, зокрема, тих, які виникають у процесі впровадження Податкового кодексу. Черги повинні бути максимально усунені, за некоректну поведінку співробітників податкової служби повинні серйозно карати, не має допускатися безпідставне нарахування штрафних санкцій, заявив перший віце-прем`єр-міністр.

Прем`єр-міністр Микола Азаров теж не залишився осторонь. У середу він зажадав від ДПАУ негайно припинити незаконні перевірки малого бізнесу і погрозив нещадно карати тих, хто посміє не послухатися.

Одним словом, уряд різко заметушився в останні дні, демонструючи свою велику турботу про потреби малого бізнесу. Що ж подвигло його до такої активності?

Відповідь на це питання очевидна. Все пояснюється тією обставиною, що вже на 14 травня підприємці оголосили акцію протесту під загрозливою назвою «День гніву», а трохи пізніше до неї приєднаються й інші протестні акції. Тому-то уряд і намагається тепер продемонструвати свою готовність йти на всілякі поступки.

Проте така легко з`ясовна реакція керівництва Кабміну може виявитися такою, що дуже запізнилася. Оскільки підприємці вже не обмежуються лише вимогами, що стосуються зміни Податкового кодексу і зменшення фіскального тиску.

Як розповів лідер громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк, загальнонаціональний «День гніву», призначений на 14 травня, стане стартом безстрокової акції протесту проти соціально-економічної політики уряду і узурпації влади в Україні. «Припинення псевдореформ Януковича – Азарова і подальшої узурпації влади в Україні, повернення громадянам права на демократичні і регулярні вибори – це не ті завдання, які можна вирішити шляхом одноденної акції», - роз`яснив він цілі протестної акції і причину, чому вона буде безстроковою.

Олександр Данилюк
Данилюк переконаний, що президент і Верховна Рада самовільно узяли повноваження, які їм не делегували на виборах. Він вважає, що цю владу може зупинити лише «могутній народний протест, тому має сенс тільки безстрокова загальнонаціональна кампанія з відновлення конституційного ладу в Україні».

Таким чином, на майбутній протестній акції буде висунуто також жорсткі політичні вимоги, направлені не тільки проти уряду Азарова, але й проти президента Януковича.

І, треба сказати, владі є, чого боятися. «Податковий майдан» підприємців, який проходив з 22 листопада по 3 грудня 2010 року на Майдані Незалежності в Києві, сильно налякав Азарова з Януковичем. Вони обидва тоді з`явилися до наметів протестуючих підприємців на переговори, і потім президент застосував право вето до Податкового кодексу. А 2 грудня Верховна Рада врахувала пропозиції президента і прийняла цей закон у новій редакції.

Данилюк був під час «Податкового майдану» одним з найбільш активних учасників, тепер же він є лідером протестного руху підприємців і обіцяє організувати також дуже потужну акцію. За його словами, 14 травня в Києві в Маріїнському парку буде встановлено наметове містечко, яке стане центром протестного руху. Крім того, Данилюк переконаний, що в столиці головну протестну силу складуть кияни, «які в 2004 році одержали винятковий досвід консолідованої і безкомпромісної боротьби за свою гідність і свої права». Тобто, він прямо натякає на можливість у масштабах повторення в столиці першого Майдану, завдяки якому Янукович не став президентом шість з гаком років тому.

Також Данилюк поінформував, що акції пройдуть у всіх обласних центрах, «але значна частина представників регіонів прагнуть прибути до Києва».

Потрібно ще відзначити, що нинішня акція протесту не обмежиться тільки підприємцями, організованими в рамках громадського руху «Спільна справа» під керівництвом Данилюка. Нагадаємо, 13 квітня в Києві відбулися збори Народної колегії акції «Вперед» за участю більше 420 делегатів зі всіх регіонів України, яка спланувала на 19 травня початок Весняного маршу протесту.

Головними вимогами цієї протестної акції є припинення антинародних реформ і економічних репресій, початок реальної боротьби з корупцією в усіх ешелонах влади і прийняття народних реформ, розроблених суспільством. Також активісти заявили про намір добиватися відставки уряду Азарова.

А 10 травня в Хмельницькому відбулися збори громадської організації «Діти війни», на якому було прийнято рішення про приєднання до Весняного маршу протесту. «19 травня ми долучаємося до Весняного маршу протесту в Києві, тому що ми повинні змусити владу виконувати свої зобов`язання перед суспільством, зупинити експерименти над власним народом і прийняти народні реформи в інтересах людей, а не чиновників», - заявила із цього приводу голова ВТ «Діти війни» Галина Антонюк.

Ну а оскільки акція «День гніву» почнеться раніше і буде безстроковою, то її пізніше лише підсилить Весняний марш протесту. До речі, назву «День гніву» українські підприємці у народів Північної Африки і Близького Сходу, які проводили або проводять досі протестні акції в своїх країнах. Причому, в деяких державах – наприклад, у Тунісі і Єгипті – людям вдалося повалити правлячі там тоталітарні режими. Як тут не злякатися декому в Україні?..

Олександр Безкоровайний

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся