Віхи тижня: Європарламент виховує Україну, Путін тримає руку на газовому вентилі
Віхи тижня: Європарламент виховує Україну, Путін тримає руку на газовому вентилі

Віхи тижня: Європарламент виховує Україну, Путін тримає руку на газовому вентилі

12:15, 14.06.2011
4 хв.

Янукович нагнав страху на корупціонерів, але не ризикнув запрошувати журналістів в «Міжгір’я»... Азаров, виявляється, може дискутувати з Путіним виключно заочно...

Янукович нагнав страху на корупціонерів і адміністративних чиновників, що наживаються на продажі послуг, але не ризикнув запрошувати журналістів в «Міжгір’я». Азаров, виявляється, може дискутувати з Путіним виключно заочно. Європарламент виніс Україні попередження.

В антикорупційному диму

Віктор Янукович під час засідання регіонального Комітету з економічних реформГлава держави продовжує «наступ» на корупціонерів. Гнівно, рішуче і практично безрезультатно. Не віриться, що навіть після набуття чинності антикорупційним законом, який підписав Янукович, караючий меч української Феміди почне опускатися на голови значущих фігур, а не стрілочників. Все частіше й частіше гучні заяви Віктора Федоровича викликають подив: судячи з їх тональності, українські корупціонери не тільки вражаюче могутні, але й безумовно мають у своєму розпорядженні здатність до брунькування діленням. За 15 місяців перебування Януковича у владі їх безумовно стало більше. Принаймні, тема боротьби з корупцією в президентській риториці залишається однією з основних. Антикорупційний  закон, заздалегідь вихолощений представниками парламентської більшості, навряд чи сприяє наведенню ладу.  Цікаво відзначити, що запросити журналістів на обіцяну ще рік тому екскурсію в «Межигір’я» гарант Конституції вже вкотре відмовився. Позиція Януковича зрозуміла, незрозуміло, чому у всій його команді немає людини, здатної адекватно пояснити суспільству причини патологічної президентської скромності.

Відео дня

Путін починає і…

Азаров і Путін на засіданні комітету з питань економічної співпраці, Москвіа, 7 червняПідкреслено скромно поводився і Микола Азаров, який одержав чергову порцію цінних вказівок від глави держави під час понеділкового рандеву президента з прем`єром. Микола Янович не зважився публічно вступати в дискусію з Володимиром Путіним, коли той заявив, що Росія і Україна домовилися неухильно виконувати газові контракти. Свої аргументи Азаров пред`являв переважно заочно, тренуючи їх переконливість на австрійських бізнесменах і Савіку Шустері. Розсипавшись  у похвалах надійності вітчизняної ГТС і згадавши про найбільші в Європі сховища газу біля кордону з ЄС, український прем`єр висловив готовність качати ще більше російського газу, ніж сьогодні. Шкода, що в Москві коментарі Азарова, схоже, сприймаються виключно з установкою  «Прохання ігнорувати». Володимир Путін і його підлеглі послідовно використовують підписані Юлією Тимошенко в січні 2009 року газові угоди в інтересах Росії, ігноруючи запевнення у вічній дружбі з Віктором Януковичем. Якщо тенденція в російсько-українських угодах збережеться, то в другій половині поточного року нашим країнам не уникнути нової газової війни: Росія продемонструвала, що не збирається миритися зі зближенням України з Європейським Союзом, а газовий вентиль в двосторонньому діалозі вже доводив свою переконливість.

Луценко ставить на Тимошенко

Юрій Луценко і Юлія  Тимошенко у залі засідань Печерського райсуду. 9 червняПостійно присутній в інформаційному просторі, Юрій Луценко дав зрозуміти, що не збирається протиставляти себе Юлії Тимошенко. Він підкреслив, що у разі її взяття під варту українська опозиція стане легко керованою владою. Поки неясно, чи вдасться Юрієві Віталійовичу потіснити соратників Юлії Володимирівни (вона як на роботу приїжджає на засідання суду у справі екс-міністра), але ключову пораду для неї він уже озвучив: закликав знаходити спільну мову з Арсенієм Яценюком і Віталієм Кличком, яких «сердечники» часто звинувачують у колабораціонізмі з владою. Сам Луценко не збирається балотуватися до парламенту, а готовий присвятити себе участі в президентській кампанії 2015 року.

Європарламент відчитав Україну

Європейські парламентарії під керівництвом союзної Тимошенко Європейської народної партії показали, що уважно стежать за подіями в нашій країні. У резолюції Європейського парламенту Україну закликали уникати політичних репресій, відмовитися від вибірного правосуддя і зняти підписку про невиїзд з Юлії  Тимошенко. Мабуть, у Старому Світі скучили за безпосереднім спілкуванням з лідером «Батькивщини». Якби в нашій Генеральній прокуратурі працювали люди з гумором, вони б зняли з Юлії Володимирівну тільки одну з трьох підписок про невиїзд. Але сьогодні  куди ймовірніший черговий сплеск анти-європейської істерії з рефреном «Краще допоможіть матеріально». Хочеться відзначити, що в боротьбі за перемоги усередині країни наші політики все активніше залучають зовнішні сили, забувши, що подібна «допомога» рано чи пізно може негативно позначитися на національному суверенітеті.

 Євген Магда

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся