Протести в Білорусі спалахнули з новою силою ввечері 9 серпня / REUTERS

Білоруський президент Олександр Лукашенко доручив Міністерству закордонних справ попередити Володимира Зеленського та лідерів інших європейських країн про відповідальність «за розпалювання заворушень».

Про це він повідомив на засіданні РНБО, цитує державне видання Белта.

Читайте такожУ Кремлі заявили про підготовку зустрічі помічників глав держав "нормандського формату"

Відео дня

«Їм (лідерам європейських держав – УНІАН) просто треба розповісти, що відбувається в Білорусі. Щоб цю інформацію отримали й Меркель, і Макрон, і Дуда, і Науседа, й інші, і Зеленський… Щоб вони знали, що відбувається у Білорусі, офіційну точку зору… І попередити їх (не соромитися) про відповідальність за розпалювання заворушень», – заявив Лукашенко.

Він уточнив, що «фінансування заворушень – це і є розпалювання».

«І ми бачимо сьогодні, що це фінансування продовжується», – додав Лукашенко.

Також він підкреслив, що «вони це повинні розуміти, і вони будуть за це відповідати, якщо це станеться».

Раніше Лукашенко передав гнівне "послання" Меркель через Путіна.

Росія «підтримує» Лукашенко: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з нібито перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва і Латвія. Україна вітатиме Лукашенко теж не стала.
  • Пізніше ЄС зазначив, що працює над заявою про фальсифікацію виборів в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства і вбивства протестувальників в перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в сторону кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази. Тоді як 19 серпня стало відомо про приземлення в Мінську двох літаків з російськими пропагандистами - вони замінять звільнених місцевих журналістів, які підтримали протести опозиції.
  • Побоювання щодо втручання в ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і відомі політологи.