Путін і Лукашенко домовилися спільно діяти у випадку посилення протестного руху в Білорусі / REUTERS

Стали відомі подробиці третьої телефонної розмови Путіна з Лукашенком, що відбулась 18 серпня.

Про це в ефірі кремлівського пропагандистського телеканалу повідомила речниця Лукашенка Наталія Ейсмонт, цитує ТАСС.

Відео дня

Читайте такожЛавров налякав Білорусь русофобією Заходу та згадав про Україну

«Зараз ідуть консультації президентів Білорусі та Росії. Глави держав координують свої дії, у першу чергу в рамках договорів. Це і Союзна держава, і ОДКБ», – відповіла вона.

Речниця нагадала, що між Путіним і Лукашенком відбулося кілька «дзвінків». Лукашенко попросив Путіна передати «послання» канцлеру Німеччини Ангелі Меркель.

«Яким може бути від розмови ефект? Швидше за все, негативним. Оскільки на сьогодні головне, чого ми хочемо, щоб Захід не підтримував тих, хто дестабілізує ситуацію в Білорусі. Виходячи з цього, президент нашої країни попросив свого російського колегу передати пані Меркель, щоб Німеччина, як і вся Західна Європа, не втручалася у внутрішні справи Білорусі, як це відбувається зараз», – заявила речниця Лукашенка.

При цьому видання пише, що Путін висловив готовність допомогти Лукашенку у вирішенні проблем на основі договору про створення Союзної держави, а також у рамках ОДКБ. При цьому в коментарі УНІАН речник Путіна Дмитро Пєсков заявив сьогодні, що в Кремлі не бачать потреби в наданні військової допомоги Білорусі в рамках ОДКБ.

Росія «підтримує» Лукашенко: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з нібито перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва і Латвія. Україна вітатиме Лукашенко теж не стала.
  • Пізніше ЄС визнав вибори в Білорусі сфальсифікованими, а самого екс-президента - персоною нон-грата. Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства і вбивства протестувальників в перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в сторону кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази. Тоді як 19 серпня стало відомо про приземлення в Мінську двох літаків з російськими пропагандистами - вони замінять звільнених місцевих журналістів, які підтримали протести опозиції.
  • Побоювання щодо втручання в ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і відомі політологи.