Експерт дав проноз розвитку подій з блокуванням Росією Чорного моря / фото getty images

Головний редактор сайту BlackSeaNews, керівник моніторингової групи Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко дав прогноз щодо розвитку ситуації з блокуванням Росією Чорного моря. Він пояснив, чи може Туреччини вдатися до радикальних дій.

"Прогноз по Чорному морю поки виглядає так (якщо щось принципово не зміниться сьогодні на Раді Україна-НАТО): НАТО буде й надалі ірраціонально боятися Росії; РФ буде по-знущальницьки реготати над імпотентним НАТО, зупиняти торгівельні судна для огляду (обшуку) та імітувати повітряні атаки на НАТівськи розвідувальні безпилотники та продовжувати знищувати портові споруди в українських портах (в тому числі на Дунаї); демонструвати мінування підходів до українських портів, а також тягнути час до візиту або телефонної розмови Путіна з Ердоганом", - зазначив експерт у Facebook.

На його думку, коли Туреччина побачить, що Чорне море перетворюється на "російське озеро", вона буде вимушена пійти на "загострення" - тобто спрямувати до українських портів торговельні кораблі своїх судновласників або, у крайньому випадку, демонструвати свою військову присутність в Чорному морі якимось шляхом.

Відео дня

"До цього турецького рішення (якщо воно буде) для української агропродукції залишиться єдиний шлях - залізниця до європейських портів", - констатує Клименко.

Ситуація в Чорному морі - останні новини

У Military Media Center заявили, що Росія готує кораблі та авіацію для блокування районів Чорного моря після виходу із зернової угоди. Збройні сили РФ активізували бойову підготовку надводних сил та морської авіації чорноморського флоту.

Зокрема, вони відпрацьовують блокування морських районів, виявлення і знищення кораблів. При цьому окупанти продовжують удосконалювати систему оборони захопленого Криму, особливо на Армянському та Перекопському напрямках.

Вас також можуть зацікавити новини: