Це історичні речі: Зеленський розповів, як пройшов перший день перед самітом G7

Президент впевнений, що після зустрічі G7 представники України повернуться додому із іще більшими можливостями для армії.

Президент Володимир Зеленський розповів про перший день зустрічей і перемовин у Японії напередодні саміту "Сімки". Він впевнений, що після зустрічі G7 представники України повернуться додому із іще більшими можливостями для армії.

У своєму вечірньому відеозверненні глава держави наголосив, що Україна координує позиції з партнерами та готує нові спільні кроки. 

"Оборона: зброя, ППО, винищувачі. Залучаємо якнайбільше країн і лідерів заради України. Формула миру. Довготривалі програми підтримки України. Фінанси та економіка", - додав він.

Зокрема, сьогодні Зеленський зустрівся із прем’єркою Італії Джорджею Мелоні. Вони проанілізували виконання досягнутих у Римі домовленостей.

Також президент розповів очільниці італійського уряду про домовленості на саміті Ліги арабських держав та обговорив із нею подальше посилення можливостей України захищатися від російського повітряного терору.

"Переговори з Ріші (Сунаком - УНІАН), паном премʼєр-міністром Великої Британії. Обговорили наші двосторонні відносини, нашу оборону. Подякував за лідерство у розвитку наших можливостей у небі – Британія дуже активно взялася за сучасні винищувачі для України, і це історичні речі", - наголосив він.

Також глава держави говорив з премʼєр-міністром Індії Нарендрою Моді. Зеленський назвав цю розмову "серйозною" та зазначив, що розповів Моді про прогрес щодо української формули миру.

"Ми пройшли вже багато етапів із представленням формули лідерам і країнам із різних частин світу… І зробимо все, щоб залучення світу до нашої мирної ініціативи було максимальним із можливого", - сказав президент.

Він зауважив, що вірить у те, що Індія візьме участь у відновленні міжнародного порядку, заснованого на правилах, "які очевидно потрібні всім вільним націям".

Також Зеленський із Моді Обговорили підтримку в розмінуванні та зміцненні української медицини.

"Говорив із президентом Євроради Шарлем Мішелем. Безпека й оборона, економіка, наша спільна політика – обʼєднання потенціалів України та всього Євросоюзу", - додав президент.

У Японії глава держави зустрівся й зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном та провів із ним "змістовну розмову, яка додає впевненості в русі до перемоги України".

Водночас, на зустрічі із канцлером Німеччини Олафом Шольцом лідери держав обговорили прискорення чесного миру для України та посилення спільної роботи в межах G7.

"Впевнений, повернемося з цього візиту з іще більшими можливостями для вас, наші захисники й захисниці… Не буває такого дня, щоб Україна не стала сильнішою", - підсумував Зеленський.

Зеленський в Японії

Сьогодні Зеленський прилетів до Японії, де провів низку зустрічей та перемовин з лідерами G7 напередодні саміту цих країн. Зокрема, лідери держав обговорили військову підтримку для України, зокрема захист українського неба, а відтак надання нових систем ППО та винищувачів. Президент планує виступити на саміті.

Вас також можуть зацікавити новини: