За ухвалення закону проголосували 270 народних депутатів \ фото УНІАН

Народні депутати Олександр Дубінський (фракція "Слуга народу") та Антон Поляков (позафракційний) заблокували підписання закону про банківське регулювання.

Читайте такожЗеленський подякував Раді за ухвалення "банківського" закону

На сайті парламенту зареєстровано два проекти постанов з реєстраційними номерами 2571-д-П, 2571-д-П1, авторами яких є ці народні депутати, про скасування результатів голосування Верховної Ради від 13.05.2020 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Тексти проектів постанов на даний час не оприлюднені.

Відео дня

Відповідно до Регламенту Верховної Ради, реєстрація таких постанов не дозволяє голові ВР підписати закон і направити на підпис президенту/ Підписання закону можливе лише після відхилення цих постанов на засіданні парламенту.

Найближче чергове засідання ВР відбудеться 19 травня, але парламент може збиратися і на позачергові засідання.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д). За ухвалення закону проголосували 270 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Нацбанку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Водночас документ чітко визначає передумови і процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть у суді незаконність рішення НБУ.

Ще під час розгляду цього законопроекту у першому читанні низка депутатів та експертів називали законопроект неконституційним і таким, що суперечить багатьом чинним законам.